Adama
AGRICOVER

Cine şi cât? Lista beneficiarilor fondurilor pentru agricultură, publică, pe internet

Publicat: 01 mai 2009 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
30 aprilie este data până la care toate statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia de a face publice datele privind toţi beneficiarii fondurilor Uniunii Europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi sumele primite de aceştia.

Regulamentul privind transparenţa finanţărilor, adoptat de Comisia Europeană în 2006, stabileşte principiul potrivit căruia statele membre trebuie să asigure publicarea listelor cu toţi beneficiarii fondurilor Uniunii Europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Informaţiile se publică pentru fiecare exerciţiu financiar, sunt disponibile pentru publicul larg de la data de 30 aprilie a anului următor celui în care au fost făcute plăţile şi rămân la dispoziţia doritorilor timp de doi ani de la data publicării iniţiale.

Datele care vor fi făcute publice sunt: numele complet al fiecărui beneficiar, localitatea de care aparţine şi, după caz, codul poştal, sumele primite, defalcate în plăţi directe către agricultori şi alte măsuri de sprijin, precum şi moneda de plată.

Pentru politica de dezvoltare rurală, cofinanţată din bugetul comunitar şi din cele naţionale, informaţiile se vor referi atât la fondurile Uniunii Europene, cât şi la cele cu care participă statele membre.

Regulamentul prevede ca fiecare stat membru în parte să publice informaţiile pe un site propriu care să permită publicului să caute beneficiarii fondurilor fie după unul dintre elementele menţionate (nume, localitate, sume primite şi moneda în care sunt exprimate), fie pe baza unei combinaţii a acestor elemente.

Comisia Europeană va administra, la rândul ei, propriul site, care va oferi legături către site-urile naţionale.

Beneficiarii vor fi informaţi asupra faptului că datele lor personale vor fi făcute publice, precum şi asupra drepturilor prevăzute de normele Uniunii Europene referitoare la protecţia datelor, garantând astfel faptul că sistemul respectă aceste norme.

Regulamentul se aplică cheltuielilor Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) efectuate începând cu 16 octombrie 2007 şi cheltuielilor Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) efectuate începând cu 1 ianuarie 2007.

În cazul cheltuielilor FEADR efectuate între 1 ianuarie şi 15 octombrie 2007, informaţiile trebuiau publicate până la 30 septembrie 2008, cu condiţia ca respectivele cheltuieli să fi fost rambursate statului membru în cauză de către FEADR până la data respectivă.

În caz contrar, informaţiile se publică la aceeaşi dată cu informaţiile pentru exerciţiul financiar 2008, adică 30 aprilie 2009.

Odată cu intrarea în vigoare a regulamentului Comisiei Europene, atât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cât şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală, prin intermediul cărora se derulează finanţările din FEGA, respectiv sunt obligate să publice aceste date, asigurând, totodată protecţia datelor cu caracter personal ale beneficiarilor.

Deşi a votat în favoarea acestui regulament, Germania a anunţat recent, prin ministrul Agriculturii Ilse Aigner, o posibilă suspendare temporară a publicării beneficiarilor, invocând protecţia datelor, ceea ce a determinat Comisia Europeană să reafirme obligativitatea acestei reguli pentru toate statele membre şi să declare că refuzul Germaniei de a publica aceste informaţii ar putea însemna acţionarea în judecată prin începerea procedurii de infringement împotriva Germaniei.

Site-ul Comisiei Europene care cuprinde legături catre site-urile statelor membre: http://ec.europa.eu/agriculture/funding/index_en.htm

Lista beneficiarilor din România ar trebui să fie disponibilă şi funcţională la adresa: http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=1811&lang=ro

Până la definitivarea listelor, rămâne accesibilă lista link-urilor către site-urile de internet ale statelor membre care publică în mod voluntar informaţii despre beneficiarii plăţilor.

România însă, nu se numără printre acestea. http://ec.europa.eu/agriculture/funding/index4_ro.htm

 

Vizualizat: 1029 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii