Comisia Europeană intenţionează să revizuiască schema privind laptele şi fructele distribuite în şcoli, pentru a sprijini fermierii europeni, afectaţi de embargoul impus de Rusia.
Intenţia a fost anunţată de comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, în cadrul unei discuţii cu eurodeputaţii socialişti din comisia de agricultură a Parlamentului European, informează un comunicat transmis de delegaţia eurodeputaţilor PSD în PE, citat de Agerpres.
Programele cu finanţare europeană prin care copiii primesc gratuit fructe şi lapte în şcoli au nevoie de revizuire, în primul rând pentru a elimina toate dificultăţile administrative cu care se confruntă acum autorităţile naţionale şi locale, consideră Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, care a luat parte la discuţiile cu comisarul european pentru agricultură.
Însă Comisia Europeană are un motiv suplimentar pentru a acţiona acum. „Embargoul rusesc afectează producătorii agricoli europeni, inclusiv pe cei români, atât din cauza faptului că nu mai pot exporta în Rusia, dar şi pentru că pe piaţa europeană există un surplus de produse agricole ce în mod normal ar fi ajuns pe piaţa rusă. Acest lucru înseamnă scăderea preţurilor şi implicit dificultăţi majore pentru fermieri. Comisia Europeană ia în calcul acum să folosească schema de distribuire în şcoli a laptelui şi fructelor pentru a direcţiona acest surplus de producţie şi, astfel, pentru a limita impactul negativ asupra agricultorilor europeni. Deocamdată este o măsură aflată în evaluare, şi nu o decizie fermă. Se doreşte o stimulare a programului, probabil prin mărirea finanţării, pentru a impulsiona folosirea schemei, care este voluntară şi nu obligatorie pentru statele membre”, a explicat Daciana Sârbu, citată în comunicatul transmis.
Noul regulament privind agricultura bio ar putea fi aprobat până la 15 iunie 2015
Şi agricultura ecologică a fost una dintre temele discutate în cadrul acestei întrevederi. „Comisarul Hogan şi-a exprimat dorinţa de a ajunge la un acord pe noul regulament privind agricultura bio până la 15 iunie 2015, ceea ce este o veste foarte bună”, a adăugat Daciana Sârbu.