Începând cu data de 1 ianuarie, Comisia Europeană pune la dispoziția cetățenilor, întreprinderilor și organizațiilor neguvernamentale, o perioadă de timp de cel puțin 12 săptămâni pentru a formula observații cu privire la proiectele de noi politici și acte legislative, comparativ cu perioada utilizată anterior, de 8 săptămâni.
Acest lucru va facilita implicarea cetățenilor europeni în elaborarea politicilor UE dintr-un stadiu incipient al acestora.
De asemenea, Comisia a introdus un serviciu de alertă pentru inițiativele în curs de pregătire: organizațiile care se înscriu în registrul de transparență se pot abona la acest serviciu de alertă pentru a obține din vreme informații cu privire la foile de parcurs ale inițiativelor noi, din domeniile care îi interesează, cu aproximativ un an înainte de adoptarea acestora.
„Pentru a avea garanția că politicile noastre dau rezultate, este esențial să îi ascultăm pe cei care vor fi afectați de ele. Prelungind perioada dedicată consultărilor, vom acorda o mai mare greutate vocii cetățenilor, întreprinderilor și organizațiilor care ne ajută să ne modelăm politicile în beneficiul tuturor”, a declarat președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
În aceste condiţii, CE speră ca prin prelungirea perioadei de consultare și prin intermediul noului serviciu de alertă se va asigura o participare sporită în cadrul consultărilor sale, în special din partea acelor grupuri care până în prezent au fost slab reprezentate.
Aceste politici au drept scop „o reglementare inteligentă”, iar Comisia are ca obiectiv implicarea cetățenilor și a întreprinderilor în procesul legislativ pentru a se asigura că ține seama de toate elementele și preocupările relevante atunci când elaborează o propunere legislativă.