Acordul de asociere UE-Ucraina, care va fi semnat pe 27 iunie, în marja Consiliului European de la Bruxelles, va deschide noi oportunităţi comerciale şi un acces mai uşor a produselor din Ucraina pe piaţa UE.
Partea politică a Acordului UE-Ucraina a fost semnată pe 21 martie 2014. Prin Acordul de asociere, Ucraina va elimina progresiv tarifele vamale şi cotele, va avea loc o armonizare pe scară largă a legilor, normelor şi reglementărilor din diverse sectoare legate de comerţ şi se vor crea condiţiile pentru alinierea sectoarelor-cheie ale economiei ucrainene la standardele Uniunii Europene. Totodată, se vor crea oportunităţi pentru comerţ, prin reducerea tarifelor la importuri.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, punerea în aplicare a acordului UE-Ucraina ar putea creşte veniturile Ucrainei cu aproximativ 1,2 miliarde de euro pe an. Produsele care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma viitoarelor reglementări sunt textilele, produsele alimentare, uleiurile vegetale şi metalele neferoase.
Acordul de asociere UE-Georgia va fi semnat integral pe 27 iunie
Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de asociere UE-Georgia, care va fi semnat integral pe 27 iunie, vor fi îmbunătăţite imediat condiţiile comerciale pentru bunuri şi servicii, inclusiv pentru înfiinţarea de companii. Aceasta va facilita comerţul şi investiţiile, deosebit de important pentru Georgia care are nevoie în continuare de investiţii străine pentru stimularea creşterii economice.
Prin acest acord, întreprinderile din Georgia vor avea acces la piaţa UE, fără perioade de tranziţie. Totodată, vor exista o serie de beneficii suplimentare în privinţa finalizării reformelor, iar acordul va contribui, printre altele, la redresarea şi creşterea economică, precum şi la o mai bună integrare a economiei georgiene pe pieţele mondiale. sursa: Agerpres