Ce măsuri de sprijin pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale din Ucraina a solicitat ministrul Agriculturii la Bruxelles!
România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul anului 2023, introducerea a două noi produse - ulei și miere - în lista de importuri interzise, precum şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor din România, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a precizat că a semnat deja un acord cu Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2023.
Ministrul român al Agriculturii a transmis că a mai solicitat Comisiei Europene acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro pe tonă pentru exportul cerealelor din România.
”Ştim că Portul Constanţa a fost destul de aglomerat, iar cheltuielile cu transportul ale fermierilor români au crescut foarte mult. De aceea am solicitat comisarului inclusiv acordarea unui sprijin de 30 euro pe tona de cereale pentru exportul cerealelor din România, având în vedere creşterea preţurilor la transport pentru fermierii români.
Putem vedea pe bursă că preţul unei tone de cereale este de 200 de euro, iar aproape 50-60 euro reprezintă costuri cu transportul, diferenţa fiind foarte mare faţă de anii precedenţi.
Astfel, în Consiliul de miniştri, din data de 17 sau 18 septembrie voi reveni cu această solicitare. Consider că suntem îndreptăţiţi, ca stat, să dăm fermierilor români acest ajutor, dacă aproape 70% din tranzitul cerealelor din Ucraina s-a mutat pe teritoriul României”, a explicat Florin Barbu, citat de Agerpres.
Întrebat dacă va lua o decizie similară Poloniei, care a anunţat recent că va menţine interdicţia asupra importurilor de cereale din Ucraina în cazul în care Comisia Europeană nu o va prelungi după data de 15 septembrie, ministrul Florin Barbu a răspuns că ”știu punctul de vedere al Poloniei, dar noi trebuie să fim responsabili şi cred că prin dialog şi cu argumente foarte clare Comisia Europeană va înţelege că fiecare fermier întâmpină greutăţi. Nu cred că trebuie să fim foarte agresivi, şi spun asta în calitate de ministru, avem înțelegere la Bruxelles.”
Florin Barbu a adăugat că, în cazul în care CE nu prelungeşte interdicţia, România va decide la nivel de guvern ce măsuri vor putea fi luate pentru a evita perturbări majore ale pieţei.
(Sursa: Agerpres)