Potrivit declaraţiilor ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, în discursul rostit la deschiderea Agromalim, sistemul investiţional din agricultură a obţinut aprobarea unei finanţări de 700 milioane de euro, printr-o repartiţie din măsurile care n-au fost valorificate la nivelul potenţial şi nu există nici cerinţe pentru ele.
Lucrările făcute empiric aduc pierderi
Este necesară, în acest sens, demararea lucrărilor de modernizare a agriculturii, prin construcţia depozitelor pentru legume şi fructe, a construcţiilor de silozuri pentru cereale, dar şi a aplicării tehnicii în agricultură. “Trebuie redus consumul pe care îl obţinem prin lucrările făcute empiric, care nu aplică tehnologii şi programe de cultivare adecvate”, a spus ministrul Tabără.
Ministrul a precizat, că nu faptul că Dacian Cioloş este român şi este comisarul European pe agricultură ne favorizează în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, ci potenţialul agriculturii noastre: “ştim ce înseamnă asolamente, ştim ce înseamnă culturile verzi, ştim ce înseamnă măsuri de agromediu, problema este să pricepem tehnci şi să aplicăm ceea ce este ştiut”, a spus şeful de la Agricultură.
Fermieri, nu staţi pe gânduri, asociaţi-vă!
Pentru a avea acces la fonduri mai uşor, pentru a câştiga la vânzarea recoltelor cu preţuri mai bune, pentru a lua inputuri mai uşor şi a avea un câştig mai mare, fermierii sunt sfătuiţi să se asocieze. “Fermieri, nu staţi pe gânduri, asociaţi-vă! Veţi avea numai de câştigat! Cei care vor rămâne singuri vor fi cumpăraţi de alţii mai mari”, le-a spus Tabără, agricultorilor participanţi la deschiderea Agromalim.
Ministrul a subliniat nevoia acută pe care o are agricultura de organizare. Atât în domeniul fermelor zootehnice, unde este nevoie de cooperative, pentru dezvoltare şi pentru plasarea producţiei pe piaţă, cât şi în domeniul fermelor de cultură de câmp, în cazul acestora fiind neceasară asocierea.
Organizarea pragmatică în fiecare sector din agricultură va asigura o mai bună funcţionare a domeniului. Ministrul a dat spre exemplu pomicultorii şi legumicultorii, care sunt foarte slab organizaţi în momentul de faţă. “Unde nu există organizare, nu există cuvânt”, a spus acesta.
Individualizarea produselor ne asigură succesul pe piaţă
O altă direcţie de abordare a discuţiei s-a axat pe individualizarea produselor, etichetarea acestora cu locul de producţie, denumira individuală, detalii ce pot asigura produselor de nişă succesul atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.
Potrivit şefului din Agricultură, România este pregătită la această dată pentru absorbţia producţiei interne de cereale, având în vedere construcţia celor 18 silozuri de-a lungul Dunării, dar şi a unor depozite adecvate pentru producţia de fructe şi legume. “Întreg sectorul agricol de la această oră oferă perspective extraordinare fermerilor, iar succesul va fi în funcţie de modul de înţelegere a Politicii Agricole Comune la nivelul Uniunii Europene şi Politicii Agricole Comune Naţionale, precum şi de îmbinarea acestora”, a conchis ministrul Tabără.