Unificarea, în acest moment, a Agenţiilor de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) cu Agenţiile pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi reorganizarea pe regiuni a Direcţiilor Agricole ar fi "o greşeală fatală", care ar ''condamna la moarte'' Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), a precizat luni, 11 iulie a.c., la Zalău, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Tanczos Barna.
„Sunt persoane, inclusiv în Guvern, care gândesc o reorganizare. Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, atât unirea celor două agenţii, APDRP şi APIA, fără discernământ şi fără a pregăti minuţios această mişcare, cât şi o reorganizare pe regiuni a activităţii Direcţiilor Agricole ar fi o greşeală fatală. Cu siguranţă că cele două agenţii pot funcţiona şi împreună, dar trebuie pregătită această decizie, trebuie pregătită această mişcare. Probabil că din 2014, dacă luăm măsuri în prealabil, cele două agenţii ar putea să funcţioneze foarte bine, chiar poate şi mai bine decât acum, dacă ar fi împreună. Dar, dacă în mijlocul perioadei de programare luăm această decizie, bulversăm tot sistemul şi condamnăm la moarte tot PNDR-ul”, a spus Tanczos Barna, citat de Agerpres, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu primarii comunelor din judeţul Sălaj care implementează proiecte europene finanţate prin PNDR.
Camerele Agricole, absolut necesare. Asocierea trebuie impusă prin lege
Pe de altă parte, Tanczos Barna a precizat că o structură absolut necesară este cea a Camerelor Agricole, pentru că doar astfel vor putea fi convinşi fermierii să se asocieze.
„Cu privire la Camerele Agricole, punctul meu de vedere este că sunt o structură absolut necesară, nu neapărat în formula în care legea este astăzi în vigoare. Câteva elemente sau multe dintre ele trebuie schimbate, dar dacă nu există o forţă prin lege care să impună asocierea fermierilor, în România fermierii nu se vor asocia nici în 50 de ani. De bună voie şi nesilit de nimeni nu mai vrea nimeni să se asocieze cu nimeni", a mai precizat Tanczos Barna.