Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară, consideră că protestele angajaţilor din sectorul de îmbunătăţiri funciare din faţa ministerului nu sunt îndreptăţite, în condiţiile în care aceştia solicită menţinerea unui „sistem putred” şi nefuncţional.
Având în vedere, faptul că, sistemul nu mai dă randament ministrul susţine restructurarea, ceea ce îi nemulţumeşte pe salariaţii, care protestează deja. „Nu putem merge în continuare cu un sistem putred care nu funcţionează de ani de zile. Nu cred că sunt îndreptăţite protestele salariaţiilor din Îmbunătăţiri Funciare. Nu voi ceda şi nici nu voi reveni asupra unor puncte de vedere exprimate în cazul restructurării SNIF şi ANIF, dar nici nu voi discuta sub presiune problemele care ţin de minister”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Restructurarea vizează gestionarea ineficientă a fondurilor
Ministrul a subliniat că salariaţii sunt nemulţumiţi întrucât restructurarea vizează reducerea angajaţilor celor două societăţi din sectorul de îmbunătăţiri funciare, prin transferul unor activităţi de protecţie împotriva inundaţiilor (aministrarea digurilor) pentru un management mai eficient. „Cred că este nevoie de astfel de restructurare pentru că există un număr mare de salariaţi, dar pe un sistem nefuncţional. Avem sisteme de irigaţii pe 1,5 milioane hectare pe care nu s-a mai făcut nimic de ani de zile. Ei vor să păstrăm acelaşi sistem nefuncţional, să nu fie controlaţi de nimeni şi prin care să se scurgă în continuare bani de la buget”, a mai adăugat Tabără.
Şeful MADR a spust că este în curs de finalizare un control la ANIF, datele parţiale arătând o gestionarea frauduloasă a banilor alocaţi sectorului de îmbunătăţiri funciare.
Din 5.400 de salariaţi, doar 1500 vor rămâne în sistem
Aproximativ 200 de salariaţi ai Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) RA şi ai Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) SA, ambele membre ale Uniunii Sindicatelor Îmbunătăţiri Funciare (USIF), au demarat miercuri o acţiune de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), principala revendicare fiind păstrarea a 4.100 de locuri de muncă.
„Oamenii sunt disperaţi, pentru că ministerul a afişat pe site-ul propriu şi a transmis apoi către ministerele avizatoare un proiect de OUG privind modificarea Legii 138/2004, ce are ca efect reducerea cu aproximativ 75% a numărului de salariaţi din sectorul de îmbunătăţiri funciare. Ca urmare, din cei circa 5.600 de salariaţi care lucrează la ora actuală în staţiile din teritoriu ar urma să rămână numai 1.500, ceea ce înseamnă o reducere a schemei de personal cu 4.500 de oameni. Administraţia Naţională Îmbunătăţiri Funciare RA are 3.700 de staţii în teritoriu, iar în situaţia disponibilizării a 4.500 de persoane este evident că lucrările de îmbunătăţiri funciare ar urma să fie abandonate”, a declarat Vasilica Blebea, preşedintele USIF.
Un alt motiv al pichetului îl constituie intenţia de trecere a digurilor în administrarea Companiei Naţionale 'Apele Române', fapt care nu ar face altceva decât să provoace tensiuni constante între ANIF şi reprezentanţii companiei amintite, susţine Vasilica Blebea. „În cazul în care pichetul nu va avea rezultatele scontate, vom demara consfătuiri cu colegii din ţară, pentru a decide ce măsuri de protest vom întreprinde în perioada următoare”, a mai spus preşedintele USIF.
sursa: Agerpres