APEL ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE. Şefii principalelor organizaţii ale fermierilor din România fac un apel la fermierii ale căror culturi de toamnă au fost calamitate de secetă să se mobilizeze să depună la APIA cererea de plată pentru despăgubiri completată corect, până la 15 septembrie 2020.
Pot depune cerere şi vor primi despăgubiri doar acei fermieri care au suprafaţa afectată de minimum 30% pe fiecare cultură (coloana 2 din cerere, mai mare de 30%).
Potrivit OUG 148/2020, beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016;
b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.
Schema de ajutor nu se aplică beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.
Prin OUG 148/2020 au fost alocaţi 852 milioane lei pentru plata despăgubirilor fermierilor ale căror culturi însămânţate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică severă.
Termenul de depunere a cererilor la APIA este de 10 zile de la publicarea OUG 148 privind despăgubirile în Monitorul Oficial, respectiv 15.09.2020, inclusiv (pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA poate lucra şi în zilele libere de sâmbătă şi duminică 5-6 septembrie şi 12-13 septembrie, însă acestea nu vor fi luate în calcul la numărarea celor 10 zile lucrătoare).
Este recomandabil ca cererea de plată, conform Anexei 2 din OUG 148/2020 şi documentele solicitate să fie transmise online şi deplasarea la APIA să se facă doar pentru clarificări suplimentare, pentru a evita aglomeraţia, în prisma riscurilor pandemiei de coronavirus, transmit reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Documentele care trebuie depuse la centrul APIA unde fermierul a depus şi cererea unică de plată pentru subvenţii în anul 2020 sunt:
a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
b) coordonate bancare, în condiţiile în care nu se menţin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA rămân valabile şi pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
IMPORTANT: Documentele depuse în copie de către fermierul care solicită despăgubirile de secetă vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate şi semnate de către beneficiar.
DETALII şi MODELUL CERERII DE PLATĂ aici: START CERERI la APIA! CUM SOLICITAŢI DESPĂGUBIRILE de SECETĂ!
Procedural, se va trece în cerere suprafaţa şi sumele înscrise în Procesul Verbal întocmit şi asumat de Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor înregistrate la culturile agricole şi vor fi trecute rândurile de total pe fiecare cultură, de la finalul Procesului Verbal.
OUG 148/2020 este în spiritul orientărilor UE Cap. 1.2.1.2. Ajutoarele pentru compensarea pagubelor provocate de un fenomen metetorologic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamităţi naturale, punctele (360), (361), pe bază de devize de cheltuieli (ICEADR). Decizia UE a aprobat acest model de compensare în sumă forfetară.
Aceasta exclude trimiterea la punctele (358), (359) din orientările UE, respectiv calculul pierderii de venit în anul 2020 prin compararea cu veniturile medii pe ultimii 3-5 ani. Astfel, este exclusă, la această dată, repetarea întâmplărilor nefericite din 2015, subliniază reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
ALIANŢA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI COOPERARE reprezintă fermierii din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).
CITEŞTE ŞI: ACT OFICIAL: CÂND VIN BANII de SECETĂ pentru FERMIERI!