Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR) atrage atenţia ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, asupra lipsei unei politici agricole coerente pentru agricultura românească şi îi reaminteşte acestuia principalele probleme ale agricultorilor români.
“Miniştrii din statele cu agricultură dezvoltată şi nu numai, au înţeles că nu poţi trata agricultorii cu indiferenţă deoarece orice nemulţumire a acestora poate genera efecte în lanţ. Este exact ceea ce nu a înţeles, orbit de aroganţă, ministrul român al agriculturii.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care, nu am găsit rezolvări la o serie de probleme motiv pentru care reamintim ministrului agriculturii următoarele:
• Bugetul agriculturii este mai mic comparativ cu nevoile agricultorilor dar şi cu prevederile negociate în Tratatul de aderare.
• Nu trebuie omis faptul că până în anul 2016, nivelul plăţilor acordate agricultorilor români trebuie să fie similar cu cel al celorlalţi agricultori europeni, concret în anul 2010/11 agricultorii trebuiau să primească cca 163 euro/ha (plăţi europene şi naţionale) ei primind doar cca 131 euro/ha, Guvernul diminuând cu cca 32 euro/ha contribuţia naţională. În anul 2011/12 agricultorii primesc doar 121 euro/ha faţă de 173 euro cât au fost negociaţi şi pentru care s-a primit aprobare de la Comisia Europeană.
• Guvernul a diminuat cu cca 52 euro/ha contribuţia naţională, ministrul agriculturii acceptând tacit această măsură. În cazul ajutoarelor acordate crescătorilor de animale, respectiv bovine, ovine şi caprine, cu plata din bugetul naţional, acestea au fost reduse drastic omiţându-se faptul că veniturile şi investiţiile lor se bazau pe acest tip de ajutor.
• Ministerul Agriculturii nu are nici o viziune pe termen mediu şi lung în privinţa orientării, dezvoltării şi finanţării agriculturii. Producătorii romani, a căror activitate depinde în mod covârşitor de deciziile haotice şi neinspirate ale decidentilor politici, sunt puşi în situaţia în care nu îşi pot planifica activitatea din punct de vedere economic din cauza lipsei de stabilitate a politicilor agricole.
• Legea camerelor agricole a fost amânată de nenumărate ori, Legea 283/2010 asigura politizarea definitivă a unei instituţii ce ar trebui să aparţină în mod firesc agricultorilor.
• România risca să piardă o sumă foarte mare din banii primiţi prin PNDR, peste 3 miliarde euro ca urmare a lipsei de reacţie şi initativă a MADR. Ministerul Agriculturii prin instituţiile subordonate au ridicat nivelul birocraţiei la cote insuportabile de către agricultorul român. Practic nu există nici o măsură care să poată fi accesată facil şi la care ghidul solicitantului să nu se fi modificat măcar odată.
• MADR este singurul minister care nu a alocat din fondurile europene sume pentru consolidarea OIPA. Se poate constata cu uşurinţă, lipsa de profesionalism în implementarea PNDR care întârzie în mod nepermis selecţia proiectelor.
Ca urmare a lipsei unei politici coerente în agricultura şi a lipsei finanţărilor, fărâmiţarea terenurilor agricole şi scoaterea acestora din producţie cunoaşte o amploare tot mai accentuată. Ministerul agriculturii nu a luat nici un fel de măsură care să vizeze restructurarea funciară şi comasarea terenurilor agricole”, se arată în comunicatul de presă al ANTPAR, semnat de preşedintele Asociaţiei, Daniel Botănoiu.