Plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului se află printre obiectivele Guvernului, a declarat, premierul Emil Boc, prezent la lucrările Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a PDL.
„Şi anul acesta, începând cu 16 octombrie, va începe plata subvenţiei pe suprafaţă, aproximativ 42 de euro pe hectar, iar din decembrie a doua parte, tocmai pentru ca agricultorii, fermierii să aibă resursa necesară”, a spus Emil Boc.
Cadastrul costă, dar în 2012 trebuie implementat
De asemenea, şeful Executivului a anunţat că, săptămâna viitoare, cadastrul se va afla pe agenda Guvernului.
„Implementarea unui astfel de program costă, într-adevăr. Cadastrul costă, dar este atât de necesar pentru rezolvarea problemelor proprietăţii, pentru comasarea proprietăţilor, pentru realizarea investiţiilor în agricultură, iar anul 2012 nu poate trece fără ca acesta să fie implementat. Asta înseamnă realizarea cadastrului gratuit pentru populaţie printr-un parteneriat public-privat pe care Guvernul îl are în pregătire. Săptămâna viitoare vom face primul pas în această direcţie”, a afirmat premierul.
Depozite pentru legume şi fructe
Pentru anul 2012, Guvernul are de asemenea în vedere un program naţional pentru depozite de legume şi fructe, Emil Boc precizând că, în prezent, acestea acoperă circa 20% din necesarul de depozitare.
În cadrul reuniunii de la Călăraşi, şeful Executivului a subliniat că un "obiectiv strategic" al ţării noastre este ca România să ajungă dintr-o ţară importatoare de produse agroalimentare într-una exportatoare.
„Obiectivul clar al ţării noastre este să ne transformăm dintr-o ţară care astăzi încă importă produse agroalimentare într-una care exportă astfel de produse. Acesta este obiectivul strategic al ţării noastre. Câţiva paşi în această direcţie s-au făcut, dar ei trebuie să fie clar articulaţi”, a spus Emil Boc.
Mai puţin teren agricol nelucrat
Emil Boc a vorbit şi despre necesitatea diminuării suprafeţelor de teren agricol nelucrate, susţinând că, dacă în anul 2005 existau în jur 2 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, astăzi sunt sub un milion.
„Nu mă bucură să aud că mai există sute de mii de hectare agricole nelucrate, dar am spus doar partea plină a paharului că s-a redus la sub un milion. Dar partea goală este că mai există sute de mii de hectare nelucrate. Şi când te gândeşti că sunt ţări care au o suprafaţă agricolă foarte mică şi se bat pentru fiecare centimetru de pământ să şi-l cultive, noi încă mai vorbim de sute de mii de hectare care sunt nelucrate. Aici este obiectivul Guvernului prin politicile pe care trebuie să le promoveze (...) să coborâm în continuare suprafaţa nelucrată în România”, a subliniat Boc.
Potrivit premierului, „cheia” diminuării suprafeţelor agricole nelucrate din 2005 până în prezent se datorează şi acordării la timp a subvenţiilor, apreciind pragmatismul Ministerului Agriculturii de a acorda anul trecut la timp aceste subvenţii.
Boc a arătat importanţa refacerii sistemelor de irigaţii pentru susţinerea agriculturii. „Aici sunt două lucruri pe care guvernul le porneşte acum - canalul Siret-Bărăgan şi canalul Dunăre-Bucureşti, astfel încât Bărăganul să nu mai fie meteo-dependent în agricultură şi să avem aceste resurse de apă asigurate indiferent de evoluţia meteo”, a afirmat premierul.
Sursa: Agerpres