Adama
AGRICOVER

Bugetul MADR pentru 2012 va fi mai mic cu 5,8% decât cel din 2011

Publicat: 05 decembrie 2011 - 19:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisiile parlamentare reunite pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat, luni, bugetul pentru 2012 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va fi de 14,977 miliarde lei, în scădere cu 5,81% faţă de bugetul anului 2011.

„Nu sunt mulţumit de bugetul agriculturii pentru 2012 şi nu eram nici dacă ar fi fost cu 10% mai mare, pentru că agricultura are nevoie de surse financiare şi de capitalizare. Eu nu spun că bugetul MADR pentru 2012 este unul îndestulător, dimpotrivă este unul la limita de susţinere, dar am construit un buget pe ceea ce înseamnă capacitatea ţării de a ne asigura un buget funcţional în 2012”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, după finalizarea votului pe bugetul MADR.

O redistribuire...aproape imposibil de realizat
„Cu toate zbaterile noastre nu am găsit surse în plus faţă de ceea ce avem la această dată. Eu nu pot merge decât pe ceea ce pot asigura la anul. O redistribuire din alte capitole de cheltuieli este foarte greu de realizat pentru că toate sunt la limita de susţinere”, a spus ministrul Valeriu Tabără.
Acesta a precizat că în 2012 prin rectificări şi mişcări la capitolul împrumuturi va putea asigura resursele şi pentru susţinerea agriculturii din buget, dar şi pentru cofinanţarea marilor proiecte.

„La anul avem planificată, din cele 6 miliarde de euro din fonduri europene, o absorbţie de circa 2,5 - 3 miliarde de euro. Numai pe semestrul doi al anului 2011 şi până în 10 ianuarie 2012, când facem deconturile, aducem 1,6 miliarde de euro, bani care au intrat în agricultură”, a precizat Tabără.

Subvenţiile au crescut, pe ansamblu
Potrivit sursei citate, în 2012, nivelul subvenţiei din bugetul naţional, pe ansamblu, a crescut „dacă ne gândim la ceea ce acordăm în 2012 din bugetul pe 2011”.
„De exemplu, la ovine înseamnă un plus de 800.000 de capete pe acelaşi tarif, la bovine sunt aproape 200.000 de capete în plus, iar la suprafaţa arabilă avem un plus de 500.000 de hectare”, a mai spus şeful MADR.

Bugetul Agriculturii pentru 2012 a fost avizat
Bugetul Agriculturii pentru 2012 a primit avizul favorabil cu 19 voturi pentru, şapte împotrivă şi nicio abţinere, iar din cele 24 de amendamente au trecut doar două.
Potrivit proiectului de buget, din suma totală prevăzută pentru 2012 de 14,977 miliarde de lei, circa 14,025 miliarde lei reprezintă sprijinul acordat producătorilor agricoli din toate sursele de finanţare.

Bugetul de stat va fi în sumă de 5,204 miliarde de lei din totalul bugetului MADR, avansurile din fondurile europene pentru finanţarea PNDR şi POP-5,929 miliarde lei, împrumuturile angajate de MADR - 3,8 miliarde de lei, iar veniturile proprii de 44,2 milioane lei.
Cheltuielile de personal pentru cele 7.566 persoane angajate în instituţii publice din subordinea MADR, finanţate integral din bugetul de stat, se ridică la 301,057 milioane de lei, din care numai cheltuielile cu salariile reprezintă 250,445 milioane lei în 2012.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2689 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Scrisoare FCBR către ministrul agriculturii, Valeriu Tabără

Scrisoare FCBR către ministrul agriculturii, Valeriu Tabără

Reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) susţin că MADR evită dialogul social instituţionalizat cu reprezentanţii legali ai fermierilor care produc pentru piaţă, care plătesc taxe, impozite şi care contribuie semnificativ la PIB-ul României şi discută viitorul zootehniei României cu, cetăţenii agreaţi care spun: fie primit, fiecărui leu primit de la stat.

FCBR atrage atenţia conducerii MADR cu privire la derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă

FCBR atrage atenţia conducerii MADR cu privire la derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă

Federaţia Crescătorilor de Bovine din România este consternată de derapajele de la lege şi democraţie practicate în ultima perioadă de conducerea MADR derapaje ce încalcă drepturile partenerilor sociali legitimi, reprezentativi şi legal constituiţi.

Satu Mare: 500 de hectare pentru care s-au încasat subvenţii au fost depistate de APIA ca fiind nelucrate

Satu Mare: 500 de hectare pentru care s-au încasat subvenţii au fost depistate de APIA ca fiind nelucrate

Inspectorii APIA Satu Mare au depistat, în doar două zile de la demararea acțiunii de depistare a fermierilor care încasează ilegal subvenții europene, 500 de hectare de terenuri agricole nelucrate.

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar putea bloca agricultura

Tabără: Impozitarea cu 16% a micilor producători ar putea bloca agricultura

Propunerea din noul Cod Fiscal, potrivit căreia toţi micii producători agricoli vor plăti impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicată, pentru că va bloca producţia internă, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, precizând că nu a fost consultat în privinţa modificării legislaţiei.

Producătorii agricoli vor fi luaţi în vizor de Fisc. Noul Cod Fiscal propune un impozit de 16% din venitul net

Producătorii agricoli vor fi luaţi în vizor de Fisc. Noul Cod Fiscal propune un impozit de 16% din venitul net

Toţi micii producători agricoli, indiferent că produc legume, fructe, flori, cereale sau material lemnos, care îşi valorifică marfa către firme de colectare, producători industrialii, vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, fiind însă în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Fiscalizarea agriculturii

Fiscalizarea agriculturii

Îmi pare rău că unii au fost pe la şcoală degeaba. Au memorat doar schema dar nu au înţeles şi esenţa. Tot auzim din ce în ce mai des, cum lipsa fiscalizării agriculturii aduce prejudicii bugetului statului de nu-ştiu-câte miliarde. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii