Legea Camerelor Agricole a fost amânată anul trecut pentru că exista sentimentul politizării acestor structuri, dar şi pentru motive ce au ţinut de buget, dar şi pentru că ele trebuie fie ONG ale fermierilor pentru fermieri, a declarat joi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Anul trecut exista un sentiment foarte clar că se încearcă politizarea înaintea alegerilor a acestor structuri. S-a luat decizia, la nivelul Guvernului, să amânăm după momentul alegerilor parlamentare şi din acest motiv dar şi din alte motive care ţin de buget, să mutăm alegerile pentru Camerele Agricole. S-a venit cu o ordonanţă de urgenţă. După aceea s-a intrat într-o dispută pe care o cunoaştem cu toţii dacă aceste structuri sunt mai eficiente să rămână în structura consiliilor judeţene sau ele trebuie fie ONG ale fermierilor pentru fermieri. Din punctul de vedere al ministerului s-a susţinut foarte clar că ele trebuie să fie ONG-uri”, a spus Daniel Constantin.
Ministerul solicită implicarea marilor fermieri
Ministrul a ţinut să sublinieze că este foarte important că forma finală a ordonanţei de urgenţă a fost aceea că aceste structuri rămân ONG-uri de utilitate publică pentru că în acest fel se putea lucra mult mai uşor cu ele.
„Putem să îi ajutăm cu parte de organizare, cu partea de sedii, nu putem să îi ajutăm cu partea de buget şi cred că aici este marea problemă. Recunosc bugetul nu există pentru organizare. Atâta timp cât sunt ONG-uri ale fermierilor cred că ar trebui să avem o mobilizare mult mai mare cel puţin din partea fermierilor mari pentru organizarea acestor structuri”, a declarat Constantin.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă există 35 de ordine de prefect pentru înfiinţarea comitetelor de iniţiativă şi câteva judeţe în care s-au organizat deja alegeri. „Ordonanţa este în Parlament. Nu s-a aprobat prin lege şi toţi cei care au intenţia de a aduce îmbunătăţiri sunt invitaţi să o facă pentru că la nivelul Parlamentului se pot face acele adăugiri sau acele modificări pe care dumneavoastră le consideraţi necesare pentru ca ele să funcţioneze aşa cum ne dorim şi cum vă doriţi: ONG-uri ale fermierilor pentru fermieri”, a mai spus Daniel Constantin.