Adama
AGRICOVER

România opreşte exportul de floarea soarelui! Explicaţiile ministrului Agriculturii

Publicat: 07 aprilie 2022 - 19:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul” a declarat, miercuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat, joi, declaraţiile şefului său de partid.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, miercuri seară, că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui şi a vorbit şi despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare.
„Capacitatea de înmagazinare a statului român se va mări şi la grâne, şi la cartofi. E normal să iei astfel de măsuri şi se vor lua. (...) Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorul cu marfa. Să le cumpere statul marfa la preţul pieţei şi apoi să le pună la dispoziţia fabricilor. (...) România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare", a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu, într-o emisiune la România TV.

„Dumnealui (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu-n.red) nu a folosit termenul de interzicere a exportului. A spus foarte clar că această discuţie cu domnul prim-ministru Ciucă şi cu ceilalţi colegi din coaliţia de guvernare vizează stimularea procesării materiilor prime în România pentru a le da valoare adăugată. Noi trebuie să îi stimulăm pe procesatori şi pe fermieri să nu vândă materie primă şi să o proceseze în România, pentru că, în momentul de faţă, s-au deschis noi pieţe şi producătorii de ulei de floarea soarelui din România pot să intre pe aceste pieţe noi.

Exact asta a spus şi domnul Ciolacu, să oprim în sensul de reducere a exportului de materie primă floarea soarelui şi să încurajăm exportul de materie procesată, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Antena 3, întrebat dacă România va opri exportul de seminţe de floarea soarelui.

La floarea soarelui, România, într-un an agricol bun, produce în jur de 3 milioane 200 de mii de tone. Necesarul nostru de consum de ulei de floarea soarelui în România este asigurat din procesarea a un milion 200 de mii de tone de seminţe. Pentru export de ulei de floarea soarelui brut sau rafinat se procesează în România cam 800 de mii de tone, iar din producţia totală de seminţe de floarea soarelui, fermierii români mai exportau cam un milion de tone de seminţe de floarea soarelui ca materie primă. Şi atunci, am luat decizia în coaliţie, şi asta spunea domnul Ciolacu aseară, să încurajăm oprirea sau diminuarea exportului de materie primă, ca cele un milion de tone de floarea soarelui care erau exportate în trecut ca materie primă să fie procesate prin fabricile de ulei din România şi noi să exportăm produse cu valoare adăugată mărită, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat. Ăsta este contextul. Dacă luaţi analiza anilor trecuţi, o să vedeţi că în lunile de primăvară, începând cu februarie, martie, aprilie, floarea soarelui nu se mai comercializează, pentru că este o materie primă care nu rezistă foarte mult timp, râncezeşte, şi dacă nu este depozitată în condiţii optime, casează, îi va creşte aciditatea şi uleiul va fi farte acid”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a adăugat că preşedinţii celor trei partide din coaliţia de guvernare vor prezenta, luni, un pachet de măsuri economice care va include şi măsuri de stimulare a procesării.

Producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, faţă de 2020, la cereale, oleaginoase şi leguminoase şi a scăzut la cartofi şi legume, arată datele publicate la finalul lunii martie 2022 de Institutul Naţional de Statistică. În 2021, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui în România a fost de 1,112 mil. ha, cu 31.000 ha mai puţin decât în 2020, însă producţia obţinută a fost de 2,818 milioane tone, cu 695.000 tone (+32,7%) mai mult decât în anul anterior. La floarea soarelui, România a ocupat anul trecut primul loc în UE, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată.

Vizualizat: 2600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România - primul IMPORT de floarea soarelui din Argentina

România - primul IMPORT de floarea soarelui din Argentina

După un an agricol dificil, România - unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea soarelui din Argentina. Nava Ephiphania, încărcată cu 35.000 de tone de semințe de floarea soarelui este programată să plece către România din portul argentinian Necochea în 14 martie.

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

DATE OFICIALE MADR: România a exportat peste un milion de tone seminţe de floarea soarelui în primele nouă luni din 2020, pentru care a încasat peste 413 milioane de euro.

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii