„Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul” a declarat, miercuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat, joi, declaraţiile şefului său de partid.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, miercuri seară, că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui şi a vorbit şi despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare.
„Capacitatea de înmagazinare a statului român se va mări şi la grâne, şi la cartofi. E normal să iei astfel de măsuri şi se vor lua. (...) Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorul cu marfa. Să le cumpere statul marfa la preţul pieţei şi apoi să le pună la dispoziţia fabricilor. (...) România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare", a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu, într-o emisiune la România TV.
„Dumnealui (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu-n.red) nu a folosit termenul de interzicere a exportului. A spus foarte clar că această discuţie cu domnul prim-ministru Ciucă şi cu ceilalţi colegi din coaliţia de guvernare vizează stimularea procesării materiilor prime în România pentru a le da valoare adăugată. Noi trebuie să îi stimulăm pe procesatori şi pe fermieri să nu vândă materie primă şi să o proceseze în România, pentru că, în momentul de faţă, s-au deschis noi pieţe şi producătorii de ulei de floarea soarelui din România pot să intre pe aceste pieţe noi.
Exact asta a spus şi domnul Ciolacu, să oprim în sensul de reducere a exportului de materie primă floarea soarelui şi să încurajăm exportul de materie procesată, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Antena 3, întrebat dacă România va opri exportul de seminţe de floarea soarelui.
„La floarea soarelui, România, într-un an agricol bun, produce în jur de 3 milioane 200 de mii de tone. Necesarul nostru de consum de ulei de floarea soarelui în România este asigurat din procesarea a un milion 200 de mii de tone de seminţe. Pentru export de ulei de floarea soarelui brut sau rafinat se procesează în România cam 800 de mii de tone, iar din producţia totală de seminţe de floarea soarelui, fermierii români mai exportau cam un milion de tone de seminţe de floarea soarelui ca materie primă. Şi atunci, am luat decizia în coaliţie, şi asta spunea domnul Ciolacu aseară, să încurajăm oprirea sau diminuarea exportului de materie primă, ca cele un milion de tone de floarea soarelui care erau exportate în trecut ca materie primă să fie procesate prin fabricile de ulei din România şi noi să exportăm produse cu valoare adăugată mărită, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat. Ăsta este contextul. Dacă luaţi analiza anilor trecuţi, o să vedeţi că în lunile de primăvară, începând cu februarie, martie, aprilie, floarea soarelui nu se mai comercializează, pentru că este o materie primă care nu rezistă foarte mult timp, râncezeşte, şi dacă nu este depozitată în condiţii optime, casează, îi va creşte aciditatea şi uleiul va fi farte acid”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Adrian Chesnoiu a adăugat că preşedinţii celor trei partide din coaliţia de guvernare vor prezenta, luni, un pachet de măsuri economice care va include şi măsuri de stimulare a procesării.
Producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, faţă de 2020, la cereale, oleaginoase şi leguminoase şi a scăzut la cartofi şi legume, arată datele publicate la finalul lunii martie 2022 de Institutul Naţional de Statistică. În 2021, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui în România a fost de 1,112 mil. ha, cu 31.000 ha mai puţin decât în 2020, însă producţia obţinută a fost de 2,818 milioane tone, cu 695.000 tone (+32,7%) mai mult decât în anul anterior. La floarea soarelui, România a ocupat anul trecut primul loc în UE, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată.