Adama
AGRICOVER

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Publicat: 31 iulie 2011 - 22:49
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
„Agricultura nu are nevoie de un ministru de decor”

Federaţia Agrostar acuză Ministerul Agriculturii că „îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori” şi îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, „să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia”, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, producătorii agricoli riscă falimentul, iar preţurile legumelor în pieţe nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari.

Agrostar atrage atenţia, într-un comunicat din 31 iulie a.c., că „producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment, în timp ce intermediarii dau adevărate tunuri, oferind un preţ ridicol de mic fermierilor”.

Intermediarii plătesc producătorilor agricoli 0,2 lei/kg pentru varză, 0,7 lei/kg pentru cartofi şi 0,6 lei/kg pentru roşii calitatea I

Potrivit Agrostar, în timp ce fermierii şi consumatorii pierd, intermediarii se îmbogăţesc. Conform datelor transmise de Agrostar drept exemplu, preţurile oferite în săptămâna 25-31 iulie 2011 de intermediari producătorilor agricoli au fost:

În judeţul Argeş, pentru varză, intermediarii au plătit 0,3 lei/kg, pentru cartofi - 0,7 lei/kg, pentru tomate calitatea I - 0,6 lei/kg, pentru ardei gras - 1,5 lei/kg, iar pentru castraveţi - 1 leu/kg.

Legume ÅŸi fructe_b

În judeţul Olt, preţul la tomate oferit de intermediari a variat între 0,4 şi 0,6 lei/kg, la vinete a fost de 0,7 lei/kg, la ardei gras între 0,8 - 1 lei/kg, la varză - de 0,2 lei/kg.

În judeţul Prahova, intermediarii au oferit pentru un kg de tomate între 0,8 şi 1,2 lei, pentru un kg de castraveţi între 1,2 şi 1,5 lei, pentru un kg de vinete între 1,5 şi 1,8 lei, iar pentru un kg de ardei gras s-au plătit 1,8 - 2,2 lei.

Ardei ÅŸi vinete_b

Statul tolerează intermediarii

„Vrem ca oamenii să ştie că dacă s-au obţinut producţii mai mari ar fi putut să cumpere mâncarea la preţuri mai mici, însă acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul îi tolerează. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori”, susţine preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

„Valeriu Tabără să renunţe la postura de spectator”

„Îi cerem ministrului Valeriu Tabără să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia. Agricultura nu are nevoie de un ministru de decor, ci de unul care să se implice şi să ajute la valorificare potenţialului pe care România îl are”, a declarat preşedintele Agrostar.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 45.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Vizualizat: 4321 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Deşi avem producţie record de legume... importăm

Deşi avem producţie record de legume... importăm

Mulţumiţi de recolta din acest an, reprezentanţii producătorilor agricoli susţin, totuşi, că importurile de fructe şi legume la preţuri foarte mici, precum şi evaziunea fiscală din domeniu le creează probleme în valorificarea producţiei.

Agrostar: MADR trebuie să ajute producătorii agricoli să-şi vândă marfa fără intermediari

Agrostar: MADR trebuie să ajute producătorii agricoli să-şi vândă marfa fără intermediari

Federaţia Agrostar solicită ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, să creeze cadrul legal în care producătorii agricoli să îşi poată vinde marfa fără ajutorul intermediarilor.

Tabără insistă pentru taxarea inversă şi în sectorul legume-fructe

Tabără insistă pentru taxarea inversă şi în sectorul legume-fructe

Ministerul Agriculturii a înaintat Ministerului Finanţelor Publice propunerea ca procedura simplificată a taxării inverse, aplicată de la 1 iunie a.c. pentru comerţul cu cereale şi plante tehnice, să fie aplicată mai multor produse, inclusiv legume şi fructe, chiar dacă în urmă cu o lună reprezentanţii Ministerului Finanţelor avertizau că o astfel de măsură ar încălca normele Uniunii Europene, deoarece legumele şi fructele sunt considerate produse finite.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
padurarugicu
|
08. 01, 2011. Monday 09:57
Specialitate mea este Ing Horticultor, am o mica gradina de legume intr-o localitate din Jud. Neamt
In Piatra Neamt exista o piata centrala la standarde Europene, in care nu gasesti o masa libera cu expunere buna unde sa vinzi lebume.
Toate sunt ocupate de comercianti care cumpara legume autohtone din en-gro si din import, incat cumparatorii nu mai stiu care este originea lor.
Acesti comercianti fiind revanzatori ar trebui sa plateasca impozite , sa aiba vanzatori angajati cu carte de munca.
Inspectorii de la Finante nu-i verifica, lucru care se intampla in centrul unui oras destul de mare sub privirile a mii de cetateni.
Daca s-ar respecta legea atunci ar avea loc in piata si producatorii de legume fiind o diferenta de pret intre legumele romanesti si cele din import.
Ministerul Agriculturii trebuie sa ia o masura in ce priveste verificarea originii si calitati legumelor si fructelor din inport, deoarece intra in tara toate natiile de produse de acest gen, care ai garantat continut mare de reziduri de pesticide, fertilizanti, stimulatori .

Sa nu uitam ca acestea sunt consumate de copii, batrani, si de noi toti.
Statul pierde multi bani din comercializarea legumelor si fructelor prin neplata impozitelor, nerespectanduse legea.
1.
padurarugicu
|
08. 01, 2011. Monday 09:42
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii