În scopul desfaşurării în bune condiţii a activităţilor de recoltare a produselor agricole vegetale şi transportul acestora din câmp în spaţii destinate depozitării şi/sau procesarii pentru asigurarea securităţii alimentare naţionale, Parlamentul a votat Legea 108/2014 prin care se instituie măsuri specifice de reglementare a transportului rutier al produselor agricole vegetale pe drumurile publice.
Pentru că actul normativ nu specifică foarte clar cum se aplică noile prevederi producătorilor agricoli persoane fizice (care nu pot întocmi un aviz de însoţire a mărfii), am solicitat lămuriri în acest sens de la George Scarlat, deputat, membru în comisia de Agricultură şi unul dintre iniţiatorii acestui act normativ. “Dacă discutăm de actul normativ, el se referă strict la asociaţii, la producătorii agricoli peste medie. Pentru micul fermier, dacă are de transportat recolta din câmp cu mijloace închiriate, trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu firma de transport în care trebuie să se specifice punctul de încărcare şi cel de descărcare.
Dacă transportul se efectuează cu căruţa, atunci nu este nevoie de niciun document, întrucât producătorul agricol are suprafaţa înscrisă la APIA şi plăteşte impozit la Ministerul de Finanţe conform Ordonanţei 8/2013, deci nu are nevoie, în principiu, de niciun document.
Legea 108/2014 - la care am fost şi eu iniţiator - a venit în sprijinul fermierilor, dar şi al transportatorilor care nu mai sunt obligaţi să verifice situaţia juridică a firmelor cărora le efectează lucrări de prestări servicii. Au fost cazuri când companii de transport au plecat cu avizul dat de către fermier, au fost oprite în trafic şi organele de control au dispus confiscarea mijloacelor de transport pentru că marfa pe care o transporta era a unei persoane juridice inactive”, ne-a declarat George Scarlat.
Parlamentarul a precizat că, în ciuda faptului că legea nu prevede în mod expres, ar fi bine totuşi ca fermierul să aibă asupra lui şi o copie a certificatului de producător agricol pentru că au fost cazuri - izolate, ce-i drept - când unii oameni se mai duc la strâns recolta din lan fără să fi dat vreo sapă.