BANI AGRICULTURĂ. Subvenţiile pentru fermieri vor fi plătite la fel ca până acum, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce plăţi din bugetul de stat aşteaptă fermierii români în 2021.
Subvenţile vor fi plătite la fel ca până acum, toate subvenţiile - atât plăţile directe, cât şi plăţile pentru tineri fermieri, sprijinul cuplat zootehnic şi vegetal, ajutorul naţional tranzitoriu, pe care am reuşit să îl prelungim până în 2027, suntem doar cinci ţări care dăm acest ajutor, sunt bani de la bugetul naţional care vin în plus peste plata directă şi sprijinul cuplat, tocmai pentru ca şi fermierii români să beneficieze de subvenţii totale relativ egale cu cele europene.
Toate aceste subvenţii se vor da. (....) În bugetul pe anul acesta vrem să prindem şi sume prin care să compensăm şi pierderile celor care au înfiinţat culturile în primăvară (...). Am promis şi vom face acest lucru. Speranţa mea este să treacă bugetul aşa cum l-am gândit noi, la Ministerul Agriculturii, astfel încât toate formele de sprijin să continue şi în acest an, a spus Adrian Oros, la Digi24, întrebat ce se va întâmpla cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii le acordă deja în agricultură, dacă rămân aceleaşi, dacă vor fi bugetate şi dacă MADR încearcă să adăuge şi altele.
În 2020, tot din bugetul de stat, fermierii români au primit şi ajutorul pentru tomate cultivate în spaţii protejate şi ajutorul pentru usturoi, două programe de sprijin pe care fermieri le-ar vrea continuate şi în 2021. Despre acestea, ministrul agriculturii nu a spus însă nimic. Tot din bugetul de stat este plătită şi subvenţia pentru motorina utilizată în agricultură.
Pentru culturile de toamnă afectate de secetă, 27.861 de fermieri din 33 de judeţe au primit despăgubiri de secetă, în valoare totală de 850 milioane lei, pentru aproape 1,117 milioane ha, potrivit datelor APIA.
La culturile de primăvară afectate de secetă în 2020, potrivit datelor APIA, suprafaţa afectată de secetă este de 1,2 milioane ha (710.000 ha cu porumb şi cca. 420.000 ha cu floarea soarelui) şi sunt aproximativ 91.000 de beneficiari.
Premierul Florin Cîţu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern din 6 ianuarie, că a început pregătirea pentru bugetul anului 2021. Bugetul de stat pentru acesta an ar putea fi dezbătut şi aprobat de noul Parlament pe 4 februarie. Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul din 2021, cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci şi aprobat, a spus Cîţu.
Acesta a precizat că a cerut fiecărui minister o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate în bugetul anului 2021, şi alte acte normative, bineînţeles, care sunt în vigoare, dar care nu pot fi puse în aplicare în acest an datorită unor necorelări legislative. Deci, toate actele normative pentru fiecare minister, cu impact bugetar să vedem unde le punem. Am cerut, bineînţeles, pentru aceste acte normative fiecare ministru va trebui să vină cu o notă de prezentare şi cu soluţii.
Cîţu a mai cerut miniştrilor şi liste cu proiectele de investiţii, urmărind ca acele proiecte care pot fi finanţate din fonduri europene să fie finanţate din fonduri europene, să nu se mai pună presiune pe bugetul de stat.