Péter Tamás Nagy, pe care UDMR l-ar vrea pe postul de secretar de stat în MADR, a declarat, pentru AGROINFO, că a refuzat propunerea iniţială, dar ar putea accepta un compromis, cu anumite condiţii.
Cei de la UDMR mi-au propus, am refuzat, au revenit din nou la discuţii, cu propunerea să accept pentru 30 de zile, ca să pregătesc pe cineva, până se poartă primele negocieri de direcţii generale, după care eu să mă retrag. Legea spune că demnitarul are 30 de zile pentru a alege între funcţia publică şi afacerile personale. Legal, poţi să îl duci director de cabinet şi apoi să rămână el în funcţie. Dar astea sunt artificii, ceea ce nu-i normal. În mod normal, ar trebui să meargă el singur şi să aibă susţinere tehnică din spate până se iniţiază.
Tendinţa mea e să rămân fermier, având în vedere situaţia mea administrativă şi ferma mea care îmi dă stabilitate. Având în vedere contextul meu cu ferma, cu proiectul cu lanţ intergrat (Tamás Nagy administrează, din 2015, o fermă de Angus, în jud. Mureş şi are în derulare un proiect cu fonduri europene de câteva milioane de euro, ce include construcţia unei îngrăşătorii de taurine de carne şi o carmangerie –n.red.), mi-e foarte greu să abandonez un proiect care este acum în implementare. În plus, ştiţi cum e în România, oamenii spun că „se duce pentru el, să-şi facă foloasele”. E absurd în România, trebuie să renunţi la tot, să faci artificii, să cedezi ferma la nevastă, frate, cumnat. Pentru ce? Ca să te ascunzi că eşti fermier? Prefer să rămân fermier şi să îmi văd de construcţia mea, că de asta depinde viitorul meu.
Exact aşa să spui: Balanţa mea se înclină pentru a rămâne fermier. E foarte riscant să renunţ la tot ce am construit în fermă. Plus că sunt membru, în acte, în conducerea Asociaţiei Aberdeen Angus. Situaţia mea administrativă este foarte complicată.
Nu fug de responsabilitate. Cu toată experienţa mea administrativă şi de fermier, o să susţinem o echipă care va înţelege nevoile fermierilor, pentru că este foarte clar că aceste decizii, prin noul PNS, ne vor afecta viaţa în următorul deceniu.
În momentul de faţă sunt în incertitudine, dar balanţa înclină 90% să rămân fermier. Să văd şi persoana pe care o alege UDMR. Probabil săptămâna asta se va decide, a declarat Péter Tamás Nagy, pentru AGROINFO.
Potrivit acestuia, posibili candidaţi la postul de secretar de stat din partea UDMR ar fi tot persoane care au activat în domeniul agriculturii, pe partea de administraţie, sau în domeniul consultanţei agricole, oameni tineri. Sunt foarte buni specialişti, dar nu ştiu cât de buni secretari de stat ar fi. Mie mi-au trebuit zece ani să cunosc legislaţie, tehnică legislativă, linii directoare, discuţii la Bruxelles, cu cine, cum să discuţi, cum să negociezi. La Bruxelles trebuie să susţii orice propunere cu argumente foarte bune, să vorbeşti o limbă străină. spune Nagy.
Întrebat de AGROINFO dacă a pus vreo condiţie pentru a accepta postul de secretar de stat în MADR, Tamás Nagy a spus că ar fi acceptat doar dacă era sigur că ar fi primit atribuţii pe partea politici şi dezvoltare în zootehnie, la care se pricepe cel mai bine. Acesta a adăugat că nu fuge de responsabilităţi şi că are expertiză şi pe partea de dezvoltare rurală. Pentru mine nu e o problemă nici APIA, AFIR, nu mi-ar fi frică de nimic din Ministerul Agriculturii.
Probabil şi cei de la partid vor discuta cu ministrul, care va spune pe cine are pentru anumite domenii. Dacă ministrul ar fi dispus să predea dezvoltare rurală şi zootehnie, atunci UDMR trebuie să caute un om pe partea asta, a mai spus Tamás Nagy.
Péter Tamás Nagy a mai fost secretar de stat în MADR, în perioada martie-decembrie 2014, în Guvernul condus de Victor Ponta, susţinut tot de UDMR, chiar dacă nu este membru al partidului. A demisionat din funcţie după ieşirea UDMR de la guvernare, în decembrie 2014. În ianuarie 2015, a fost acuzat de procurorii DNA că a luat mită de la conducerea Romexpo pentru organizarea târgului Indagra din noiembrie 2014, când încă era secretar de stat în MADR. A fost achitat de Tribunalul Bucureşti, la finalul anului 2019.
Am primit achitare completă în prima instanţă, iar apelul este în faza finală. Şi asta ar fi a doua chestiune, că nu vreau să se spună că fac presiuni, că de aia devin politician sau demnitar, a mai spus Tamás Nagy, pentru AGROINFO.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat săptămâna aceasta că în MADR va vor fi cinci secretari de stat: Aurel Simion şi Gheorghe Ştefan vor rămâne pe funcţii. Primul nume nou confirmat de Oros este cel al lui George Căţean.
Detalii AICI: CINE ESTE GEORGE CĂŢEAN, VIITOR SECRETAR DE STAT în MADR!
Un alt nume vehiculat „pe surse” pentru un post de secretar de stat în MADR este Marius Micu, fost consilier al lui Emil Dumitru şi vicepreşedinte PRO AGRO.