Ministrul Daniel Constantin nu renunţă la proiectul pentru irigaţii! După ce, pe 30 septembrie 2015, proiectul care prevedea alocarea unui miliard de euro, până în 2020, pentru reabilitarea sistemului principal de irigaţii nu a primit suficiente voturi din partea deputaţilor, Daniel Constantin a găsit o nouă soluţie: în calitate de deputat, el a depus amendamente la un alt proiect de lege privind îmbunătăţirile funciare. Legea irigațiilor a fost votată cu 307 de voturi pentru și doar unul împotrivă.
Pentru ministrul Daniel Constantin miza pare atât de mare, încât în urmă cu două săptămâni, după ce proiectul iniţial a căzut, a declarat, la TVR, că este pregătit să plece de la Ministerul Agriculturii dacă nu se găseşte o soluţie pentru irigaţii până la finalul acestui an.
Daniel Constantin chiar l-a atacat dur pe liberalul Nini Săpunaru, pe care îl acuză că a boicotat proiectul irigaţiilor printr-un vot politic, spunând că nu are ce să caute un proiectant în fruntea Comisiei de Agricultură. Mai ales că funcţionează împotriva intereselor fermierilor.
Fără infrastructura principală de irigaţii riscam să pierdem banii și pe cea secundară
Ca să fie şi mai convingător, pe ultima sută de metri înainte de vot, ministrul Agriculturii spune că am putea pierde toate fondurile alocate prin PNDR pentru infrastructura secundară de irigaţii dacă nu vom avea bani pentru reabilitarea infrastructurii principale. Am discutat şi cu directorul DG Agri, dacă nu reabilităm infrastructura principală, riscăm să pierdem şi banii pe care i-am alocat în aceşti ani pentru infrastructura secundară. Adică, 560 de milioane de euro, pe care i-am alocat în 2012 şi apoi în noul PNDR, în 2015 şi de acum înainte până-n 2020, spunea, zilele trecute, Daniel Constantin.
Se pare că România nu va mai pierde bani și nici Daniel Constantin nu va părăsi, deocamdată, Ministerul Agriculturii. Legea irigațiilor a fost votată marți, 13 octombrie, cu 307 de voturi pentru și doar unul împotrivă.
Ce prevede proiectul pe care l-au votat deputații!
1 mld. euro pentru infrastructura principală de irigaţii
Cel mai important amendament propus de ministrul Agriculturii în proiectul legislativ supus votului pe 13 octombrie prevede că MADR va primi în perioada 2016 -2020 suma de 1,015 mld. euro, necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, astfel: în 2016, 145 mil. euro, urmând ca în următorii patru ani fondurile alocate să crească anual cu cca. 17%.
Abonament anual de irigaţii şi desecare
Proiectul mai prevede că beneficiarii terenurilor deţinute în baza unui titlu valabil de proprietate ori de folosinţă în amenajări de irigaţii declarate de utilitate publică, de desecare şi drenaj, care beneficiază direct de aceste lucrări, sunt obligaţi să achite ANIF un abonament de irigaţii şi desecare, corespunzător următoarelor componente/ categorii de lucrări: a) exploatarea, întreţinerea şi repararea amenajărilor de irigaţii de utilitate publică; b) exploatarea, întreţinerea şi repararea amenajărilor de desecare cu evacuare a apei prin pompare; c) exploatarea, întreţinerea şi repararea amenajărilor de desecare cu evacuare gravitaţională a apei; d) administrarea, întreţinerea şi repararea lucrărilor de combatere a eroziunii solului.
Valoarea abonamentului va fi stabilită anual. Se va calcula şi plăti distinct pentru fiecare categorie de lucrări.
Contract multianual pe minim 5 ani
Un al amendament vizează încheierea contractelor multianuale între furnizorii de apă pentru irigaţii şi organizaţii, federaţii şi alţi beneficiari pentru o perioadă de minim 5 ani. Tariful de livrare a apei pentru irigaţii va acoperi costul apei, costurile de transport al apei de la sursă sau priză la punctul de livrare a apei pentru irigaţii, prin intermediul infrastructurii de irigaţii din domeniul public şi domeniul privat al statului, aflată în administrarea ANIF. Costurile de transport includ cheltuielile cu energia electrică şi termică pentru pomparea apei. Tariful de livrare a apei pentru irigaţii nu cuprinde costurile de întreţinere şi reparaţii, care se acoperă din abonamentul pentru irigaţii şi/sau fonduri ale ANIF.
Daniel Constantin a anunțat că Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF) va trece în subordinea Ministerului Agriculturii.