LEGI CARE SE BAT CAP ÎN CAP CU REALITATEA. Un reprezentant al instituţiilor statului susţine fermierii care solicită, de ani de zile, anularea prevederilor din Ordinul Ministrului Sănătăţii 119/2014 care îngrădesc activitatea fermelor zootehnice din România.
Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, se raliază organizaţiilor fermierilor care solicită ca Ministerul Sănătăţii să elimine din OMS 119/2014 acele prevederi care reglementează distanţele dintre zonele locuite şi ferme şi să lase reglementarea acestora la latitudinea MADR, Ministerului Mediului şi a ANSVSA.
Prevederile Ordinului se „bat cap în cap” cu realitatea, pentru că majoritatea fermelor de animale se află în interiorul satelor, fiind construite, prin tradiţie, lângă gospodăriile oamenilor, crede şeful Direcţiei Agricole Covasna.
Încercăm de mai mulţi ani, s-au făcut nenumărate demersuri pentru modificarea acelui ordin privind distanţele până la ultima casă de locuit. Există un impediment foarte serios, pentru că majoritatea fermelor funcţionează de ani de zile în interiorul satelor sau comunelor şi nu poţi să scoţi toate fermele afară. Cerem să se anuleze acest ordin sau să se modifice în aşa fel încât să corespundă diferitelor zone, structurilor şi tradiţiilor. (...) Şi în Europa, în regiunile montane din Austria, Bavaria, Cehia, grajdurile sunt lângă case, în curţile oamenilor, a explicat Könczei Csaba, citat de Agerpres.
Potrivit şefului Direcţiei Agricole din Covasna, ordinul a generat şi un „conflict legislativ”, pentru că fermierilor li se solicită să îşi construiască rampe ecologice pentru gunoi, însă nu primesc autorizaţii, pentru că fermele nu se află la distanţa corespunzătoare prevăzută de acesta. E un conflict legislativ. Noi ceream platformă de gunoi ecologică, dar fermierii nu primeau autorizaţie de construcţie pentru că ferma e mai aproape decât 500 de metri de ultima casă, a mai spus Könczei Csaba.
Şeful DADR Covasna a distribuit pe pagina sa de Facebook Scrisoarea deschisă trimisă către Administraţia Prezidenţială, Prim-ministrul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Comisiile pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice şi Comisiile pentru sănătate ale Camerei Deputaţilor, respectiv ale Senatului, şi Avocatul Poporului de către un Comitet de Iniţiativă pentru pentru remedierea problemelor cauzate de OMS 119/2014, format din Revista Ferma, Fundaţia Revistei Ferma şi mai multe organizaţii ale crescătorilor de păsări şi de animale din România.
Vezi DOCUMENTUL INTEGRAL şi DETALII AICI: SCRISOARE DESCHISĂ. ANULAŢI prevederile OMS 119/2014 care AFECTEAZĂ ÎN MOD DIRECT fermele zootehnice!