Adama
AGRICOVER

Realizarea cadastrului general atrage costuri de 500 mil. euro

Publicat: 29 septembrie 2011 - 12:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile necesare pentru realizarea cadastrului general la nivel naţional sunt estimate la 500 milioane euro, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

„Căutăm fonduri pentru realizarea cadastrului general. O evaluare arată că se depăşeşte cu mult posibilitatea de a fi finanţat din bugetul MDRT. Noi şi azi finanţăm lucrări de urbanism şi cadastru pentru autorităţile publice locale, dar sumele sunt atât de mici încât nu ajung nici pentru 10% dintre acestea. Există o estimare, dar nu este verificată, aproximativ 500 milioane euro la nivel naţional pentru a rezolva cadastrul general. Nu este vorba de un buget anual, ci multianual. Şi dacă am avea toţi banii nu am putea face cadastrul general într-un singur an. Este nevoie de câţiva ani. Bugetele alocate cadastrului şi planurilor de urbanism sunt de câteva milioane de euro anual”, a afirmat Udrea.

Mai multe variante de finanţare, dar prea puţin timp
Pentru finanţarea cadastrului general există mai multe variante - fonduri europene, dar din 2014, sau fonduri private prin parteneriat public-privat sau prin concesiune, a precizat oficialul MDRT. „Ne-ar ajuta foarte mult o variantă mai rapidă pentru că până în 2014 mai sunt trei ani”, a spus Elena Udrea.

Udrea a explicat că există o multitudine de situaţii la nivel naţional legate de întabularea terenurilor agricole şi terenurilor forestiere. „În România, dacă am aduna proprietăţile din titlurile de proprietate, aşa cum au fost emise de autorităţile publice locale şi instanţele de judecată, am avea 40% mai mult decât suprafaţa ţării. Sunt foarte multe proprietăţi care se suprapun, sunt foarte multe persoane care deţin din titluri aceeaşi proprietate, sunt foarte multe procese nesfârşite pentru soluţionarea acestor probleme create ca urmare a restituirilor de proprietăţi după 1989, care nebazându-se pe un cadastru general au generat toate aceste confuzii. Nu avem planuri de parcelare, avem suprapuneri de titluri de proprietate, avem multe procese la CEDO datorate acestor încurcături, unde România a fost condamnată de câteva ori. Lipsa cadastrului general influenţează şi accesul la credite”, a spus ministrul Elena Udrea, potrivit Agerpres.

Agenţia de Cadastru a trecut în subordinea MDRT
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede trecerea Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea MDRT. Trecerea ANCPI la MDRT a fost avizată de CSAT.

„În acest moment, activităţile ANCPI sunt strâns legate de activităţile aflate în atribuţiile MDRT, care are în coordonare programele de realizare a planurilor de urbanism şi, de asemenea, programe pentru autorităţi publice locale, verificare de date topocadastrale, a băncilor de date urbane”, a precizat Udrea.

Vizualizat: 2282 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Transferul Agenţiei de Cadastru la MDRT, propus spre aprobare

Transferul Agenţiei de Cadastru la MDRT, propus spre aprobare

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, urmează să fie trimis spre aprobare.

Priorităţile Guvernului: Plata subvenţiei pe hectar şi modificarea legii cadastrului

Priorităţile Guvernului: Plata subvenţiei pe hectar şi modificarea legii cadastrului

Plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului se află printre obiectivele Guvernului, a declarat, premierul Emil Boc, prezent la lucrările Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a PDL.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii