Seceta din toamna anului trecut şi deficitul de apă din sol ar putea afecta suprafeţe întinse de culturi din toată ţara. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără consideră că există posibilităţi de recuperare şi că anul 2012 va fi un an agricol normal.
„Clima şi apa sunt factori importanţi pentru producţia agricolă, iar până la această dată consider că anul nu este unul foarte rău, chiar dacă există un anumit deficit de apă în sol la nivel de ţară. Este posibil să se compenseze acest deficit. Cred că avem nevoie de precipitaţii de peste 150 de litri pe metrul pătrat”, a declarat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
Am avut ani în care grâul a răsărit şi în februarie
Potrivit şefului MADR, deşi s-a anunţat că va fi un an catastrofal, răsărirea grâului este mai bună decât anul trecut.
„Consider că grâul se poate semăna în afara epocii optime cu rezultate foarte bune. Am avut ani în care grâul a răsărit şi în februarie. Grâul nu răsare la fel în fiecare an. Problema numărul 1 rămâne cantitatea de apă din sol înregistrată la 1 aprilie. Cu toate acestea, consider că 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României, nu unul de excepţie ca în 2011, dar unul normal”, a spus Valeriu Tabără.
Dorinţa pentru 2012: O piaţă mai bună pentru producători şi consumatori
Ministrul Agriculturii a declarat că pentru 2012 îşi doreşte o piaţă bună a produselor agricole atât pentru producătorii români, cât şi pentru consumatori, dar şi o piaţă europeană stabilă.
„În 2011, preţurile produselor agricole s-au reaşezat, dar mi-aş dori ca şi în 2012 să avem o piaţă mai bună pentru producători şi consumatori. De asemenea, mi-aş dori să continue ofensiva pentru export, bănci mai bune pentru agricultori, iar unii dintre funcţionarii noştri să fie mai buni pentru ca beneficiarii să poată absorbi cât mai mulţi bani europeni. Nu în ultimul rând, sper ca 2012 să aducă o piaţă europeană mai stabilă şi mai sigură, un euro mai reaşezat şi fără teama că nu mai este sau cu oscilaţii mari ale cursului”, a adăugat ministrul.
Prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ pentru începutul acestui an arată că rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce fenomenul de secetă pedologică moderată se va menţine în sudul, sud-estul şi estul ţării.
sursa: Agerpres