Avem obligaţia ca în acest an să le dăm fermierilor camerele agricole pentru a se organiza, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul ceremoniei de predare-primire a mandatului de ministru.
„Trebuiesc iniţiate, înfiinţate, pregătite, pentru ca în momentul 2014, când intrăm în noua politică agricolă comună, să poată accesa fondurile care există pentru consultanţă”, a spus Fuia.
Noul ministru MADR doreşte un minister al economiei rurale
Potrivit acestuia, este un moment de provocare maximă pentru el să vină la acest minister. „Este un minister foarte greu, iar obiectivul meu este foarte clar, să-l transform într-un minister al economiei rurale. Este foarte important să accelerăm absorbţia fondurilor europene pentru că este un minister cu multe fonduri alocate, iar de anul acesta MADR are de accesat între 2,4 şi 2,6 miliarde de euro ceea ce înseamnă circa 40% din cât s-a angajat să atragă Guvernul României. Este o provocare pentru tot ministerul, dacă face faţă mergem mai departe, daca nu, mergem acasă. Să fie foarte clar”, a explicat Fuia .
Reorganizare la MADR
El a mai vorbit despre o reorganizare a ministerului. „Avem un minister mare, cu mulţi angajaţi şi cu foarte mare structură în teritoriu. Vom trece la o analiză şi reorganizare de debirocratizare a acestei structuri să o punem pe o nouă bază eficientă şi regională. Am văzut în ultimii ani o creştere a suprafeţei cultivate. Vorbeam de 2,5 – 3 milioane de hectare. În 2011 această suprafaţă a fost sub un milion de hectare şi sperăm în continuare să scadă dar vom lua şi măsuri, îi vom sancţiona pe cei care nu îşi lucreză terenurile agricole. Vom continua şi colaborarea cu domnul ministru Tabără”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
Tabără doreşte “continuitate în agricultura românească”
În acelaşi timp, fostul ministru, Valeriu Tabără, a salutat venirea noului ministru. „Aş vrea să mulţumesc tuturor colaboratorilor mei din ministerul Agriculturii, chiar dacă cu unii am mai avut şi discuţii, dar am avut în sensul de a rezolva probleme ale agriculturii, de a putea să mergem înainte, de a fi performanţi şi din acest punct de vedere Ministerul Agriculturii porneşte de la un nivel de absorbţie pe plăţi directe de aproape 50%, o performanţă bună şi în ceea ce priveşte investiţiile, 33,2%, şi tot ceea ce se va face în anul 2012 cu proiectele pe diverse măsuri înseamnă aproape 3,2 miliarde de euro”, a spus Tabără.
Potrivit acestuia, sunt multe lucruri de făcut. „România trebuie să rămână o ţară mare producătoatoare de produse agricole, trebuie să rămână în piaţa internaţională, trebuie să-şi pregătească politica agricolă comună 2014-2020 şi, în acelaşi timp, un parteneriat sigur pentru cei care produc în România şi anume fermierii. Sunt convins că actualul Guvern, prin dinamica şi prin cunoştinţele şi prin tot ceea ce vrea să facă domnul prim-ministru, chiar în discuţiile pe care le-am avut pe problema agriculturii, există o garanţie că nivelul de atenţie faţă de agricultură va creşte, chiar faţă de cel pe care l-am avut până acum”, mai afirmat fostul ministru.
Premierul: MADR este unul dintre ministerele esenţiale în compoziţia prosperităţii noastre
De asemenea, primul ministru, Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat importanţa acestui minister. „Este un minister foarte greu şi este un minister pivot în ansamblul economic al României. E un minister care, nu doar prin gradul de absorbţie al fondurilor, prin problemele pe care le are de rezolvat, de multe ori împiedicate în soluţionarea lor pe motive politice, poate să fie unul dintre ministerele esenţiale în compoziţia prosperităţii noastre. Este un minister care are un potenţial de creştere fantastic care printr-o atentă şi consistentă îndrumare mai severă, cu mână de fier, cu determinare se poate face şi ceea ce domnul ministru Tabără a pornit, o reformă profundă a agriculturii şi, implicit, o creştere reală de importanţă a economiei rurare în ansamblul economic al ţării", a spus Ungureanu.