Adama
AGRICOVER

Doar 22% din laptele românesc ajunge la procesatori

Publicat: 04 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai puţin de un sfert din laptele produs în exploataţiile agricole din România ajunge la procesatori şi, în cele din urmă, în magazine, a declarat, recent, în cadrul unui forum de specialitate, Valentin Mircea, membru în plenul Consiliului Concurenţei.

Potrivit unui Raport de investigaţie al Consiliului Concurenţei, publicat la jumătatea lunii septembrie a.c., în 2009, cele 849.851 de exploataţii de vaci de lapte existente în România asigurau atât hrana, cât şi venitul pentru cel puţin tot atâtea familii, iar valoarea totală a vânzărilor de pe piaţă atinsese peste 1 mld.euro. Din cauza structurii fermelor, la nivel naţional, cea mai mare parte a producţiei de lapte (40%) este destinată auto-consumului, urmată de producţia pentru vânzări directe (36%) şi pentru procesare (22%).

Segmentul procesatorilor deţine o pondere mult mai concentrată. în 2008, primii 10 procesatori, dintr-un total de 481, adunau 56% din cifra de afaceri a sectorului. Dintre cei 10 operatori, numai unul era cu capital sută la sută românesc (Albalact), restul fiind cu capital străin (multinaţionale).

Forme asociative în sectorul laptelui

La ora actuală, piaţa laptelui este reprezentată de 67 de forme asociative: fermierii - de către Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România şi Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Bovine din România, procesatorii - de către APRIL şi Federaţia Romalimenta, iar sectorul creşterii vacilor pentru lapte - de 46 de asociaţii ale fermierilor crescători de vaci de lapte (dintre care 36 înregistrate la APIA, în calitate de cumpărător de lapte) şi de 16 grupuri de producători în sectorul laptelui, recunoscute de Ministerul Agriculturii.

Modelul UE

în prezent, în majoritatea ţărilor din UE, producţia şi procesarea laptelui se face prin intermediul cooperativelor, în cadrul cărora fermierii sunt atât producători şi furnizori de materie primă, cât şi acţionari ai unităţii de procesare. Tot la nivelul UE, 58% din laptele produs este procesat de către cooperative, iar 20% de către procesatori independenţi. Cu mici excepţii, structura fermelor de vaci de lapte în UE este orientată către exploataţii de mărime medie (între 10-30, 30-50 sau 50-100 capete), se notează în Raportul Consiliului Concurenţei.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1925 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii