Mai puţin de un sfert din laptele produs în exploataţiile agricole din România ajunge la procesatori şi, în cele din urmă, în magazine, a declarat, recent, în cadrul unui forum de specialitate, Valentin Mircea, membru în plenul Consiliului Concurenţei.
Potrivit unui Raport de investigaţie al Consiliului Concurenţei, publicat la jumătatea lunii septembrie a.c., în 2009, cele 849.851 de exploataţii de vaci de lapte existente în România asigurau atât hrana, cât şi venitul pentru cel puţin tot atâtea familii, iar valoarea totală a vânzărilor de pe piaţă atinsese peste 1 mld.euro. Din cauza structurii fermelor, la nivel naţional, cea mai mare parte a producţiei de lapte (40%) este destinată auto-consumului, urmată de producţia pentru vânzări directe (36%) şi pentru procesare (22%).
Segmentul procesatorilor deţine o pondere mult mai concentrată. în 2008, primii 10 procesatori, dintr-un total de 481, adunau 56% din cifra de afaceri a sectorului. Dintre cei 10 operatori, numai unul era cu capital sută la sută românesc (Albalact), restul fiind cu capital străin (multinaţionale).
Forme asociative în sectorul laptelui
La ora actuală, piaţa laptelui este reprezentată de 67 de forme asociative: fermierii - de către Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România şi Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Bovine din România, procesatorii - de către APRIL şi Federaţia Romalimenta, iar sectorul creşterii vacilor pentru lapte - de 46 de asociaţii ale fermierilor crescători de vaci de lapte (dintre care 36 înregistrate la APIA, în calitate de cumpărător de lapte) şi de 16 grupuri de producători în sectorul laptelui, recunoscute de Ministerul Agriculturii.
Modelul UE
în prezent, în majoritatea ţărilor din UE, producţia şi procesarea laptelui se face prin intermediul cooperativelor, în cadrul cărora fermierii sunt atât producători şi furnizori de materie primă, cât şi acţionari ai unităţii de procesare. Tot la nivelul UE, 58% din laptele produs este procesat de către cooperative, iar 20% de către procesatori independenţi. Cu mici excepţii, structura fermelor de vaci de lapte în UE este orientată către exploataţii de mărime medie (între 10-30, 30-50 sau 50-100 capete), se notează în Raportul Consiliului Concurenţei.
Sursa: Agerpres