Adama
AGRICOVER

Deputații au respins un nou termen pentru înființarea Camerelor Agricole

Publicat: 30 iunie 2015 - 05:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deputaţii din Comisia pentru Agricultură au avizat negativ propunerea legislativă prin care se stabilea un nou termen, de 9 luni de zile, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu au fost înfiinţate. Votul final în plen ar putea fi dat pe 30 iunie 2015. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, acuză că, de fapt, camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”.

Proiectul de lege, iniţiat de 12 deputaţi şi un senator, vizează completarea cu un articol (art. IV) a OUG 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010 privind camerele agricole, aprobată cu modificări prin Legea 54/2014, în vederea stabilirii unui nou termen, de 9 luni, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu s-au înfiinţat. În cele şase luni pentru organizarea alegerilor pentru înfiinţarea camerelor agricole prevăzute de Legea 283/2010 au fost constituite camere agricole în doar 14 judeţe. În celelalte judeţe nu s-a reuşit acest lucru fie din lipsă de bani pentru organizarea alegerilor, fie din cauză că nu s-a ajuns la un consens, arătau iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă. Senatul a adoptat însă proiectul în 12 mai 2015.

În 16 iunie 2015, toţi cei 34 de deputaţi ai Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor prezenţi la şedinţă (din 36 de membri, în total) au votat pentru respingerea propunerii legislative, invocând două motive:
- "Ocuparea de funcţii de conducere în sistemul privat, prin alocări de fonduri de la bugetul de stat, nu poate fi acceptată";
- "În ultimii 5 ani, termenul referitor la data alegerilor acestor structuri de tip ONG a fost modificat şi prorogat de cinci ori".

Opt deputaţi au votat pentru respingerea propriei iniţiative legislative

Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ioan Munteanu, Ion Bălan, Ioan Dîrzu, Ion Melinte, Gavril Mîrza, precum şi Valeriu Steriu (UNPR) şi Kelemen Atilla (UDMR) sunt o parte dintre iniţiatorii propunerii legislative. În şedinţa Comisiei pentru Agricultură aceştia au votat însă pentru respingerea iniţiativei.

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor precizează că la întocmirea Raportului de respingere a avut în vedere avizele negative al Consiliului Legislativ, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Consiliul legislativ a avizat negativ propunerea legislativă, invocând motive juridice: a recomandat elaborarea unui proiect de lege, nu de completare a legii, precum şi o exprimare mai clară, care să vizeze doar judeţele în care nu s-au înfiinţat până acum camere agricole.

La dezbaterea propunerii legislative, în 16 iunie 2015, a participat ca invitat şi secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, mai precizează Comisia pentru Agricultură.

Raportul Comisiei pentru Agricultură a fost transmis plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizonală, în 23 iunie 2015. Propunerea legislativă este înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 30 iunie 2015.

Baciu (LAPAR): Camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”

Şi fondurile mutuale şi camerele agricole de vreo trei-patru ani de zile ne tot chinuim să le introducem în teritoriu, dar din cauza acelor dihonii politice şi interese, se găseşte de fiecare dată câte un Gică Contra care ne-au întors de la camerele agricole de vreo trei ori, iar acum încearcă a patra oară, iar un vestit aşa-spus politician (...) a declarat la o beţie (...) că trebuie să schimbe camerele agricole pentru că acestea pot să devină un pericol pentru clasa politică”, a spus, recent, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la o întâlnire cu agricultorii din Moldova.

 

Baciu a făcut astfel referire la fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, care, în 2013, declara cu privire la Legea Camerelor agricole, amânată la acea vreme, că o consideră ca fiind una periculoasă, „pentru că acest tip de organizaţie neguvernamentală riscă să se transforme într-un minister paralel celui al Agriculturii în loc să fie, ca în ţările europene, un ONG care să ofere fermierilor consultanţă şi să promoveze exemplele de bună practică.”

Nici atunci preşedintele LAPAR nu a întârziat cu replica: „Domnule Dragnea, n-ai citit legea aceea! Vorbești prostii. (…) În acel act normativ se vorbea de bunele practici și de consultanță. Nu, tu te temeai de altceva: că este condusă de agricultori privați (Camera agricolă în forma de dinaintea OUG 58 – n.red.) și nu-i mai puteți manipula și folosi pe fermieri. Și sunt mulți rău. De-aia v-a fost frică. Și, atunci, ați scos acea panaramă de Ordonanță, care acum încearcă să fie implementată în teritoriu”, declara Laurențiu Baciu, în 2013, la o conferinţă de presă LAPAR.

Vizualizat: 2691 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

Proiectul "Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!", iniţiat de Fundaţia Revistei Ferma este materializat prin PETIŢIA pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Pe scurt, cerem revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet!

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Baciu condamnă politicul pentru eşecul Legii Camerelor Agricole

Subiectul Camerelor Agricole a fost deseori adus în discuţie la ediţia din acest an a târgului Agriplanta - RomAgroTec, desfăşurat recent în localitatea Fundulea, din judeţul Călăraşi. Laurenţiu Baciu se numără printre cei care au răspuns provocării lansate de Fundaţia Revistei Ferma, semnând petiţia care solicită revenirea la forma iniţială a legii.

George Turtoi: De la anul vrem să mutăm primirea cererilor unice de plată la Camerele Agricole

George Turtoi: De la anul vrem să mutăm primirea cererilor unice de plată la Camerele Agricole

Declarația a fost făcută de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, imediat după intervenția în emisiunea Viața Satului a Nicoletei Dragomir, redactor-șef  revista Ferma.

Află câți bani cer Camerele Agricole de la Ministerul Agriculturii!

Află câți bani cer Camerele Agricole de la Ministerul Agriculturii!

10 milioane de lei este suma pe care o cer de la Ministerul Agriculturii reprezentanții Camerelor Agricole pentru crearea și funcționarea acestora.

"Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!"

"Camerele agricole de stat sunt una" (n.r. - născute din fostele agenţii de consultanţă agricolă), "camerele private, ale fermierilor, sunt altceva" (n.r. - cu referire la cele înfiinţate după OUG 58/2013), "bine că face cineva ceva şi pentru noi, fermierii" (n.r. - cu referire la iniţiativa Fundaţiei Revistei Ferma)

Legislatie pentru Camerele Agricole

Legislatie pentru Camerele Agricole

Legislatie pentru Camerele Agricole

Camerele Agricole - de unde şi până unde?!

Camerele Agricole - de unde şi până unde?!

De unde începe puterea şi răspunderea fermierilor, atribuită prin Camerele Agricole şi unde se încheie? Sau cum? Dacă privim în urmă, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continuă... în defavoarea fermierilor!

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Fermierii vor modificarea Legii Camerelor Agricole. Cu ce propuneri au mers liderii CA la MADR?

Fermierii vor modificarea Legii Camerelor Agricole. Cu ce propuneri au mers liderii CA la MADR?

Preşedintele Camerei Agricole Naţionale (CAN) - Cornel Stroescu şi primvicepresedintele CAN – Severică Covaciu, alături de preşedinţi ai camerelor agricole din ţară, s-au întâlnit cu reprezentanţii MADR şi secretarul de stat – Daniel Botănoiu pentru a dezbate necesitatea modificării legislaţiei în vigoare cu privire la camerele agricole private.

Cornel Stroescu a fost ales preşedinte interimar al Camerei Agricole Naţionale

Cornel Stroescu a fost ales preşedinte interimar al Camerei Agricole Naţionale

Cornel Stroescu, președintele ales al Camerei Agricole Mehedinți, a fost inițiatorul acestui prim pas spre organizarea la nivel național al celor 14 camere agricole care au reușit să se formeze la nivel județean.

Timiş: Două Camere Agricole cu aceleaşi atribuţii

Timiş: Două Camere Agricole cu aceleaşi atribuţii

În judeţul Timiş, aproape 5.000 de agricultori au votat, în 8 septembrie 2013, cei 25 de reprezentanţi care vor face parte din Colegiul Camerei Agricole Timiş. În 12 septembrie, Comitetul Judeţean de Iniţiativă a validat rezultatul votului şi şi-a încetat activitatea. 

LAPAR nu participă la înfiinţarea Camerelor Agricole

LAPAR nu participă la înfiinţarea Camerelor Agricole

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) anunţă printr-un comunicat de presă că membrii săi nu vor participa la înfiinţarea Camerelor Agricole, deoarece nu le reprezintă interesele.

Guvernul a aprobat modificarea legii camerelor agricole „pentru fermieri”, dar fără consultarea şi acordul fermierilor

Guvernul a aprobat modificarea legii camerelor agricole „pentru fermieri”, dar fără consultarea şi acordul fermierilor

Guvernul a aprobat în 12 iunie 2013, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Legii nr. 283/2010 privind camerele agricole şi a  
Legii 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010. Proiectul de modificare a legii privind înfiinţarea şi modul de organizare a camerelor agricole, iniţiat de Ministerul Agriculturii, schimbă radical vechea lege şi îi nemulţumeşte pe fermieri, care acuză politizarea camerelor agricole, precum şi faptul că nu au fost consultaţi de minister la elaborarea proiectului, deşi au cerut acest lucru.

Preşedintele LAPAR: Nu are ce căuta picior de om politic în aceste Camere Agricole

Preşedintele LAPAR: Nu are ce căuta picior de om politic în aceste Camere Agricole

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu a solicitat Ministrului Mgriculturii să nu lase Camerele Agricole pe mâna politicienilor.

Cauzele prorogării termenului privind înfiinţarea camerelor agricole

Cauzele prorogării termenului privind înfiinţarea camerelor agricole

La baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind prorogarea termenului stabilit pentru înfiinţarea camerelor agricole s-a aflat termenul insuficient prevăzut pentru îndeplinirea formalităţilor privind înscrierea Camerei Agricole Naţionale şi a camerelor agricole judeţene în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, până la data desfăşurării alegerilor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. 

Camere Agricole: Laurenţiu Baciu (LAPAR) a fost ales preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă

Camere Agricole: Laurenţiu Baciu (LAPAR) a fost ales preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a fost ales, de reprezentanţii a 25 de asociaţii profesionale, preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru camerele agricole, informează LAPAR, printr-un comunicat.

Camere agricole: 42 judeţene şi una naţională, din septembrie

Camere agricole: 42 judeţene şi una naţională, din septembrie

Camerele agricole vor fi doar 42 judeţene şi una naţională şi ar putea funcţiona de la începutul lunii septembrie, după ce proiectul de lege pentru modificarea Legii 283/2010 privind înfiinţarea şi funcţionarea camerelor agricole a fost adoptat în 14 iunie 2012 de plenul Camerei Deputaţilor (for decizional), urmând a fi trimis Preşedintelui spre promulgare în 5 zile de la adoptare, ne-a spus deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură.

Camere agricole: Adrian Rădulescu - „Eu m-am retras, să-şi facă politicienii ce doresc”

Camere agricole: Adrian Rădulescu - „Eu m-am retras, să-şi facă politicienii ce doresc”

Adrian Rădulescu a demisionat din Comitetul Naţional de Iniţiativă pentru Camerele agricole, nemulţumit de numărul exagerat de mare de camere zonale, dar şi de faptul că actualele camere agricole vor continua să funcţioneze în paralel, potrivit lui Rădulescu.

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii