Deputaţii din Comisia pentru Agricultură au avizat negativ propunerea legislativă prin care se stabilea un nou termen, de 9 luni de zile, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu au fost înfiinţate. Votul final în plen ar putea fi dat pe 30 iunie 2015. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, acuză că, de fapt, camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”.
Proiectul de lege, iniţiat de 12 deputaţi şi un senator, vizează completarea cu un articol (art. IV) a OUG 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010 privind camerele agricole, aprobată cu modificări prin Legea 54/2014, în vederea stabilirii unui nou termen, de 9 luni, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu s-au înfiinţat. În cele şase luni pentru organizarea alegerilor pentru înfiinţarea camerelor agricole prevăzute de Legea 283/2010 au fost constituite camere agricole în doar 14 judeţe. În celelalte judeţe nu s-a reuşit acest lucru fie din lipsă de bani pentru organizarea alegerilor, fie din cauză că nu s-a ajuns la un consens, arătau iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.
Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă. Senatul a adoptat însă proiectul în 12 mai 2015.
În 16 iunie 2015, toţi cei 34 de deputaţi ai Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor prezenţi la şedinţă (din 36 de membri, în total) au votat pentru respingerea propunerii legislative, invocând două motive:
- "Ocuparea de funcţii de conducere în sistemul privat, prin alocări de fonduri de la bugetul de stat, nu poate fi acceptată";
- "În ultimii 5 ani, termenul referitor la data alegerilor acestor structuri de tip ONG a fost modificat şi prorogat de cinci ori".
Opt deputaţi au votat pentru respingerea propriei iniţiative legislative
Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ioan Munteanu, Ion Bălan, Ioan Dîrzu, Ion Melinte, Gavril Mîrza, precum şi Valeriu Steriu (UNPR) şi Kelemen Atilla (UDMR) sunt o parte dintre iniţiatorii propunerii legislative. În şedinţa Comisiei pentru Agricultură aceştia au votat însă pentru respingerea iniţiativei.
Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor precizează că la întocmirea Raportului de respingere a avut în vedere avizele negative al Consiliului Legislativ, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Consiliul legislativ a avizat negativ propunerea legislativă, invocând motive juridice: a recomandat elaborarea unui proiect de lege, nu de completare a legii, precum şi o exprimare mai clară, care să vizeze doar judeţele în care nu s-au înfiinţat până acum camere agricole.
La dezbaterea propunerii legislative, în 16 iunie 2015, a participat ca invitat şi secretarul de stat în MADR Daniel Botănoiu, mai precizează Comisia pentru Agricultură.
Raportul Comisiei pentru Agricultură a fost transmis plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizonală, în 23 iunie 2015. Propunerea legislativă este înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 30 iunie 2015.
Baciu (LAPAR): Camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”
„Şi fondurile mutuale şi camerele agricole de vreo trei-patru ani de zile ne tot chinuim să le introducem în teritoriu, dar din cauza acelor dihonii politice şi interese, se găseşte de fiecare dată câte un Gică Contra care ne-au întors de la camerele agricole de vreo trei ori, iar acum încearcă a patra oară, iar un vestit aşa-spus politician (...) a declarat la o beţie (...) că trebuie să schimbe camerele agricole pentru că acestea pot să devină un pericol pentru clasa politică”, a spus, recent, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la o întâlnire cu agricultorii din Moldova.
Baciu a făcut astfel referire la fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, care, în 2013, declara cu privire la Legea Camerelor agricole, amânată la acea vreme, că o consideră ca fiind una periculoasă, „pentru că acest tip de organizaţie neguvernamentală riscă să se transforme într-un minister paralel celui al Agriculturii în loc să fie, ca în ţările europene, un ONG care să ofere fermierilor consultanţă şi să promoveze exemplele de bună practică.”
Nici atunci preşedintele LAPAR nu a întârziat cu replica: „Domnule Dragnea, n-ai citit legea aceea! Vorbești prostii. (…) În acel act normativ se vorbea de bunele practici și de consultanță. Nu, tu te temeai de altceva: că este condusă de agricultori privați (Camera agricolă în forma de dinaintea OUG 58 – n.red.) și nu-i mai puteți manipula și folosi pe fermieri. Și sunt mulți rău. De-aia v-a fost frică. Și, atunci, ați scos acea panaramă de Ordonanță, care acum încearcă să fie implementată în teritoriu”, declara Laurențiu Baciu, în 2013, la o conferinţă de presă LAPAR.