STRATEGIA LUI DAEA PENTRU ANGAJAŢII APIA NEMULŢUMIŢI CĂ LE SCAD SALARIILE: DACĂ NU POŢI SĂ LE CUMPERI ŞEFII CU FIRIMITURI, INTIMIDEAZĂ-I PE TOŢI! PROTESTELE CONTINUĂ!
A venit doar cu intenţia să ne intimideze. Probabil a văzut că noi, aici, am fost cei mai vehemenţi, a declarat, pentru AGROINFO, Octavian Mateescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, după vizita surpiză a ministrului Agriculturii, Petre Daea, la Centrul Judeţean APIA Olt. Joi, 16 noiembrie, între orele 9.00 şi 12.00, peste 3.000 de angajaţi din centrele judeţene şi locale APIA din aproape toată ţara au participat la un protest spontan faţă de reducerea salariilor.
Începând cu 1 ianuarie 2018, după noua lege a salarizării 153/2017, sporul pe care îl primesc funcţionarii care gestionează fonduri europene va fi redus de la 75% la 25% pentru angajaţii APIA din centrele judeţene şi locale. Prevederea nu se aplică şi pentru angajaţii APIA Central. Doar salariile angajaţilor APIA din teritoriu vor scădea cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei. Ministrul Daea le-ar fi propus un spor de 35%, printr-o ordonanţă de urgenţă care ar fi fost discutată pe 15 noiembrie în şedinţa de Guvern, însă nu a fost aprobată.
Angajaţii APIA au mai protestat faţă de reducerea salariilor şi la finalul lunii mai, iar mesajul lui Daea a fost, atunci, să stea liniștiți și să-și folosească timpul ăsta liber cum vor mai bine. Salariile angajaților APIA nu se diminuează sub nicio formă! Sub nicio formă!
Detalii AICI: EXCLUSIV! MINISTRUL DAEA ARE O VESTE pentru ANGAJAŢII APIA care PROTESTEAZĂ!
LUAŢI DE-AICI, CA SĂ NU NE FACEŢI SCANDAL!
Daea a mai încercat între timp ceva: să îi facă pe directorii centrelor judeţene APIA membri în Consiliile de Administraţie ale staţiunilor de cercetare şi dezvoltare!
Doru Neacşu, director executiv adjunct APIA Olt, a primit decizia de numire în CA al Staţiunii de la Şimnic, Dolj, la începutul lunii octombrie 2017. Ne-a declarat că a refuzat. Eu, personal, am fost numit în Consiliul de Administraţie al Staţiunii de Cercetări Didactice Şimnic dar nu am să mă prezint şi nu îmi doresc o astfel de poziţie. Pe 9 octombrie a fost trimisă decizia. Nu mă voi prezenta şi nu voi face uz de această decizie, am şi transmis că solicit revocarea acestei decizii. Activitatea noastră la APIA este destul de intensă, ca să mai avem timp de astfel de comisii şi prin aceste decizii s-a interpretat de către toţi colegii, şi pe bună dreptate, că este un fel de firmituri: Luaţi de-aici, ca să nu ne faceţi scandal!, a declarat, pentru AGROINFO, director executiv adjunct APIA Olt.
„STAŢI LINIŞTIŢI ŞI MUNCIŢI!”
Joi dupămasă, în drum spre Herculane, unde vineri, 17 noiembrie, se reuneşte Comitetul Executiv al PSD, Daea s-a oprit pentru o vizită de lucru surpriză exact la Slatina, de unde este liderul sindicatelor din APIA. Dar nu ca să discute soluţii concrete pentru salariaţii APIA, ci în control. Daea a ajuns la APIA Olt în jurul orei 15.00, în timpul programului de lucru, şi a stat aproape trei ore.
A încercat să ne intimideze. A verificat condica de prezenţă, ne-a întrebat pe fiecare ce facem, cum facem, dar atunci când l-am întrebat de salarizare, răspunsul a fost în acelaşi stil ca până acum, pe care l-a avut şi faţă de presă, tot în stilul caracteristic: Le-am spus să muncească, le spun să muncească! Noi trebuie doar să muncim. Nu s-a schimbat nimic. A spus că ştie dânsul cum să rezolve situaţia şi că se rezolvă de la 1 ianuarie, dar bugetul se face zilele astea. L-am rugat încă o dată să facă videoconferinţa cu centrele APIA din ţară şi nu a mai vrut să audă de asta. Mesajul său a fost acelaşi ca până acum: Staţi liniştiţi şi munciţi, fără însă a oferi vreo soluţie concretă, a declarat, pentru AGROINFO, Octavian Mateescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA.
LIDERUL SINDICATELOR APIA, PERSONA NON-GRATA PENTRU DAEA, DIN CAUZĂ CĂ A VORBIT CU PRESA!
Acesta spune că nu am fost ameninţat „pe faţă” de către ministrul Agriculturii, dar mi-a dat de înţeles că nu mai vrea să discute cu mine din cauză că nu am tăcut din gură, că la ultima întâlnire (pe 14 noiembrie, la MADR-n.red.) trebuia să rămână între noi ce am discutat. Şi să aşteptăm să ne scadă salariile, a adăugat, ironic, Mateescu.
Detalii AICI: EXCLUSIV: DECIZIA MINISTRULUI AGRICULTURII pentru ANGAJAŢII APIA care AMENINŢĂ CU PROTESTE!
DETECTIV LA APIA OLT: DAEA A SUNAT FERMIERUL CA SĂ ÎI CONFIRME CĂ ECHIPA DE CONTROL A FOST PE TEREN!
A făcut prezenţa tuturor salariaţilor, s-a convins că noi, după ora 12, după ce am terminat protestul, ne-am făcut treaba pentru care suntem plătiţi. Noi avem ore suplimentare de recuperat, pentru orele în care am protestat ne-am luat recuperare din orele suplimentare pe care le aveam şi pe care nu le putem lua de-a lungul anilor.
Domnul ministru a făcut nişte verificări încrucişate, s-a asigurat că, într-adevăr, colegii noştri de la control pe teren erau pe teren, l-a sunat şi pe fermierul care a fost controlat şi i-a confirmat şi fermierul că a fost echipa acolo. Eu nu m-am simţit ameninţat sau intimidat, pentru că atâta timp cât îmi fac treaba şi nu periclitez cu nimic plata către fermieri nu am de ce să-mi fac probleme, numai că, într-adevăr, e o strânsă legătură între vizita de astăzi şi manifestarea noastră de protest de astăzi, nu putem fi naivi să credem că e o pură întâmplare.
I-am arătat situaţia plăţilor, pe care, de altfel, sunt convins că o ştia, i-am arătat că nu a fost afectată activitatea pe care o aveam programată pentru ziua de astăzi (ziua în care au protestat – n.red.). Colegii noştri şi-au exprimat nemulţumirea, încă o dată, pentru faptul că nu vor (reprezentanţii Guvernului – n.red.) să rezolve discrepanţa salarială dintre noi şi angajaţii APIA din Aparatul Central, aşa cum s-a rezolvat pentru ANAF şi alte instituţii.
Noi am plătit 86% din fermierii noştri, iar diferenţa sunt fermierii care au fost la controlul clasic şi prin teledetecţie. La controlul pe teren am încheiat controalele, rapoartele au fost introduse în sistem, aşteptăm ca sistemul să funcţioneze ca să îi putem să îi autorizăm la plată. Pentru fermierii din controlul prin teledetecţie, suntem în etapa de clarificări, pentru a finaliza rapoartele şi după 1 decembrie să îi putem plăti. Până începe plata regulară, la 1 decembrie, sunt convins că factorii cu putere de decizie vor rezolva această problemă. Nu credeam că o să ajungem aici, dar poate numai aşa ne vor asculta factorii de decizie, în speţă ministerul Agriculturii şi ceilalţi membri ai Guvernului. I-am explicat domnului ministru că bugetul pe 2018 se construieşte zilele acestea şi că dacă nu se emite un act normativ şi nu se pleacă de acum cu aceste sume prinse în buget, este clar că nu se poate rezolva nici la 1 ianuarie, a declarat, pentru AGROINFO, Doru Neacşu, directorul executiv adjunct APIA Olt.
ANGAJAŢII APIA CONTINUĂ PROTESTELE
Colegii mei mi-au transmis că nu renunţă la proteste până când nu se rezolvă problema. Protestul este spontan, ei se orgnaizează singuri, pot să iasă unii la 10, unii la 9, ne-a spus Octavian Mateescu, liderul sindicatelor din APIA.
Din sursele AGROINFO, angajaţii APIA din ţara vor protesta şi vineri, 17 noiembrie, şi luni, 20 noiembrie, între orele 10.00 şi 12.00, iar săptămâna viitoare vor să picheteze Ministerul Agriculturii.
Tot săptămâna viitoare, de joi până sâmbătă, are loc, la Sinaia, şedinţa anuală la care directorii APIA vor prezenta raportul de activitate a centrelor judeţene pe care le conduc. Întâlnirea nu are legătură cu protestele, fiind stabilită de mult, dar nici nu va împiedica protestele angajaţilor din ţară, dacă problema nu se rezolvă până atunci. Dacă domnul ministru va dori să vină în mijlocul nostru, îi vom explica încă o dată nemulţumirile, spune directorul adjunct al APIA Olt.