Ministrul Agriculturii, Petre Daea, măsoară crăpăturile din pământ cu tuleul de porumb, dar crede că încă nu se impune declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice.
Prezent joi, 21 iulie, în localitatea Făcăieni din judeţul Ialomiţa, unde a verificat stadiul lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii şi a evaluat situaţia culturilor irigate, ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă este necesară declararea stării de calamitate din cauza secetei.
”În acest moment, facem ceea ce stabileşte legea, iar legea stabileşte foarte clar: HG 557/6 noiembrie 2016 spune că Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionării factorului de risc care înseamnă secetă pedologică. În acest echipaj normativ, toate comisiile din teritoriu, sub coordonarea prefectului, care emite ordin şi coordonează această stare de lucruri, constată la faţa locului ce şi cum şi încheie procesele verbale de constatare cu daunele produse din cauza acestui factor. Noi centralizăm la MADR, pentru că sunt sole şi sole”, a răspuns Petre Daea, citat de Agerpres.
VIDEO: Petre Daea măsoară efectele secetei în ferma lui Dimitrie Muscă, în județul Arad
Potrivit datelor la zi centralizate de MADR, citate de Agerpres, suprafaţa afectată de secetă pedologică la culturile la care s-a încheiat recoltatul a crescut la aproximativ 70.562 hectare, din 14 judeţe, iar procesul de constatare a pagubelor este în plină desfăşurare.
"În prezent sunt prelucrate datele la culturile unde recoltatul s-a încheiat. Astfel, potrivit documentelor şi comunicărilor transmise de prefecturi, suprafaţa totală afectată de factorul de risc - secetă pedologică - este de 70.562 hectare, cultivate în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Vaslui, Ilfov. Procesul de constatare este în plină desfăşurare şi la culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui), comisiile sunt în teren pentru a evalua şi înregistra pagubele produse, urmând ca acestea să fie comunicate periodic", precizează MADR, citat de Agerpres.
Potrivit MADR, la nivelul fiecărui judeţ este instituită procedura care stabileşte modalităţile de constatare şi înregistrare a pagubelor, conform prevederilor legale, ca urmare a secetei pedologice instalate în unele regiuni ale României.
Detalii AICI: Decizie MADR pentru fermierii care au culturile calamitate de secetă!
Află aici: Ce obligații au fermierii care recoltează sau reînsămânțează culturile de primăvară ACUM!