Protestul crescătorilor de vaci din faţa Ministerului Agriculturii nu se justifică, în condiţiile în care subvenţiile în acest sector au crescut cu 12 procente în acest an, de la 410 lei pe cap de animal, la 460 de lei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Protestul crescătorilor de vaci nu se justifică acum decât din punct de vedere politic şi al unei anumite atitudini a Agrostar, pentru că de când am preluat mandatul la minister au avut numai critici fără justificare şi fără argumente. Noi am dorit întotdeauna creşterea subvenţiilor, nu scăderea lor, ceea ce se şi vede. Dacă anul trecut am avut o plată de 410 lei pe cap de animal, anul acesta avem aprobată o creştere cu 12 procente, până la 460 de lei pe cap de animal. Mai mult de atât nu se poate. Nu cred că au ce să ne impute, mai ales că anul trecut când am venit eu la minister nu era nimic pentru animale. Am ajuns la o cotă cu care vom merge în continuare şi la care se mai adaugă subvenţiile pe suprafaţă şi cele din zone defavorizate. Deci nu există scăderi de subvenţie", a precizat Valeriu Tabără.
Ministrul a spus că anul 2012 va fi un an greu, cu mai puţine resurse, fiind importantă menţinerea acestor subvenţii.
"Nu voi discuta cu ei (cu protestatarii, n.r.) de ce avem aprobare de la UE pentru nu ştiu câţi bani de plăţi complementare deoarece comportamentul lor este legat de poziţia Agrostar şi nu de o poziţie fermă a crescătorilor. Eu nu voi merge la discuţii pentru că nu au argumente, cu atât mai mult cu cât în discuţiile avute miercuri dimineaţă cu ministrul bavarez al Agriculturii ei au fluierat continuu", a spus şeful MADR.
Câteva zeci de crescători de bovine, afiliaţi Federaţiei Agrostar, au demarat miercuri protestele din faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), nemulţumiţi de valoarea subvenţiilor alocate în acest sector.
"Am cerut o subvenţie de 800 de lei pe cap de animal pentru acest an, dar ministerul ne-a promis doar puţin peste jumătate din această sumă, adică 460 de lei, deşi forurile europene au aprobat un plafon pentru plăţile complementare de 337 milioane de euro. Suma stabilită de MADR este mai mică decât cea pe care am primit-o în 2009, când s-a ridicat la 571 lei", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Toader Neaţă, preşedintele Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Bovine din România.