Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, va efectua o vizita în China în perioada 20-25 martie, cu scopul de a promova produsele alimentare şi bauturile europene de calitate care beneficiază de eticheta IG (Indicaţii Geografice), informează un comunicat al Comisiei Europene.
Comisarul va fi însoţit de o delegaţie formată din 30 de directori de companii producătoare de alimente şi băuturi din întreaga Uniune Europeană, reprezentând o varietate atractivă de produse renumite pe plan mondial. Cu ocazia întâlnirilor cu administraţia chineză, comisarul va analiza şi posibilităţile de recunoaştere reciprocă a produselor alimentare şi băuturilor etichetate IG din China şi Europa.
Comisarul Cioloş va participa de asemenea la întâlniri între mediul de afaceri şi autorităţi pe tema agriculturii şi "Indicaţiilor Geografice", şi va lansa oficial proiectul prioritar privind schimburile comerciale dintre UE şi China, unul dintre cele mai importante programe realizate vreodată de UE în domeniul schimburilor comerciale. Împreună cu reprezentanţii companiilor, comisarul va vizita Shanghai, Hangzhou, Suzhou şi Beijing, precum şi regiunea în care se cultivă ceaiul Long Jing, celebru în toate lumea, pentru a afla mai multe despre tradiţiile gastronomice renumite ale Chinei şi pentru a descoperi bogaţia mediului rural chinez.
'Scopul vizitei noastre este acela de a suscita interesul consumatorilor chinezi pentru produsele de calitate europene. Avem acum peste 3.200 de produse alimentare, vinuri şi băuturi spirtoase înregistrate cărora li s-a acordat statutul special de IG (indicaţii geografice), deoarece au fost parţial sau integral produse într-o anumită zonă geografică în care se recurge la tradiţii şi tehnologii de know-how recunoscute. Din nefericire, adesea numai cunoscătorii ştiu de existenţa lor. Sper ca datorită vizitei noastre acest lucru să se schimbe', a declarat Cioloş în ajunul vizitei.
China are la rândul sau o mulţime de produse tradiţionale, iar comisarul Cioloş îi va întâlni pe omologii săi din cadrul guvernului chinez pentru a discuta modul optim de a proteja reciproc aceste specialităţi şi de a promova comercializarea lor pe pieţele din UE şi China. Comisarul se va întâlni cu înalţi demnitari din guvernul chinez, inclusiv cu vice-prim-ministrul Hui Liangyu (responsabil cu agricultura), cu ministrul agriculturii Han Changfu, cu cel al comerţului Chen Deming, cu ministrul Zhi Shuping din cadrul Administraţiei Generale Chineze pentru Controlul Calităţii, Inspecţie şi Carantină, precum şi cu ministrul-adjunct Fu Shuangjian din cadrul Administraţiei de Stat pentru Industrie şi Comerţ.
Bucătăria chinezească se bucură de o foarte mare popularitate în Europa. Un studiu din 2006 arăta că mâncarea chinezească şi cea cu specific oriental se bucură, în Uniunea Europeană, de cea mai mare popularitate în rândul mâncărurilor străine, deţinând o cotă de piaţă de 42%, ceea ce demonstrează gradul ridicat de entuziasm faţă de produsele chinezeşti în Europa. Intensitatea schimburilor comerciale cu produse agricole dintre UE şi China a crescut substanţial în ultimii ani, exporturile din UE fiind în 2010 cu 50 % peste nivelul din 2009.
La Shanghai, comisarul Cioloş va acorda un premiu unora dintre cei mai buni bucătari-şefi din oraş, în cadrul unei demonstraţii de gătit unde aceştia se vor întrece în a oferi creaţii originale care sa îmbine influenţele europene cu cele chinezeşti. De asemenea, comisarul Cioloş va anunţa o săptămână de promovare a produselor europene de tip IG în mai multe restaurante celebre din Shanghai.
Sursa: Agerpres