Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, act normativ mult aşteptat, este menit să schimbe în totalitate sistemul prin care producătorii agricoli persoane fizice valorifică produsele proprii în pieţele agroalimentare.
Ceea ce aduce nou această lege este înlocuirea actualelor certificate de producător cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. De asemenea, în pieţele agroalimentare, spaţiul minim alocat producătorilor agricoli va creşte la 40% din totalul spaţiilor de vânzare. “Am convingerea că în acest fel vom da posibilitatea celor care sunt cu adevărat producători în România să îşi comercializeze în mod direct produsele pe care le obţin, în pieţele existente la nivelul oraşelor”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Potrivit Legii în pieţe ar trebui să aibă acces producătorii adevăraţi şi mai puţin intermediarii. Pentru prima dată sunt implicate şi organizaţiile reprezentative ale fermierilor. Atestatul de producător se eliberează numai cu avizul consultativ al unei structuri asociative din agricultură.
Am consultat câţiva lideri ai formelor asociative din agricultură, cu privire la Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, publicată în M. Of. Nr. 794/31 octombrie 2014, care va deveni funcţională la sfârşitul lunii noiembrie 2014, odată cu elaborarea normelor de aplicare şi a modelului documentelor tipizate.
„Sunt sceptic, e multă birocraţie!”
Mircea Croitoru, preşedintele societăţii agricole „Legume-Fructe Matca” Galaţi, nu este încântat de prevederile Legii 145/2014. „Sunt sceptic în ceea ce priveşte aplicarea noului act normativ, am avut o lege anterioară care nu s-a aplicat, n-a funcţionat! Nu sunt de acord cu acest atestat de producător şi cu carnetul de comercializare; unii dintre noi suntem mai tineri, dar ce facem cu femeile bătrâne care habar nu au să completeze aceste documente?”, se întreabă Mircea Croitoru.
Legumicultorul susţine că procedura de obţinere a noilor documente, de avizare şi chiar de lucru, presupune multă birocraţie şi maculatură. Croitoru este de părere că Legea 145/2014 nu va influenţa activitatea în piaţa din Matca, fermierii vor vinde în continuare legume în regim angro, iar preţurile produselor agroalimentare nu se vor modifica semnificativ, pentru că piaţa face preţul, nu producătorii!
Detalii privind Legea pieţelor găsiţi în în revista Ferma – noiembrie 2014!