Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a prezentat într-o conferinţă de presă la sediul ministerului, bilanţul unui an de la preluarea mandatului (septembrie 2010-septembrie 2011).
Tabără a preluat portofoliul Agriculturii în data de 3 septembrie 2010, după revocarea din funcţie a lui Mihail Dumitru.
Obiective la preluarea mandatului
Principalele obiective anunţate de Tabără, la preluarea mandatului, au vizat eficientizarea activităţii din minister, verificarea deconturilor pe ajutoarele de stat acordate agricultorilor şi pregătirea bugetului agriculturii pentru anul 2011.
La un an de la anunţarea acestor obiective, ministrul a revenit cu menţionarea realizărilor. Acesta a enumerat iniţierea a 67 de acte normative, producţia record de cereale şi subvenţionarea preţului motorinei pentru agricultură. „Acest bilanţ nu are legătură cu ce se discută în presă, schimbarea echipei guvernamentale şi aşa mai departe”, a spus Tabără într-o conferinţă de presă.
Producţii record la cereale şi subvenţionarea motorinei pentru agricultură
Potrivit bilanţului, deşi suprafaţa cultivată cu grâu anul trecut a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mică decât cea din 2009, recolta din acest an a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decât cea obţinută în 2010.
În opinia lui Tabără, producţia de grâu nu a atins încă potenţialul maxim şi poate ajunge în următorii ani la 10-12 milioane de tone. „Anul acesta, România are o capacitate de export de aproape 4 milioane de tone de grâu. Acum sunt contractate şi gata de export peste 800.000 de tone”, a spus ministrul, scrie capital.ro
Previziuni şi promisiuni pentru anul viitor
El a anunţat producţie record şi la porumb, de 12 milioane de tone, respectiv o medie de cinci tone pe hectar, mai mult cu o tonă faţă de producţia la hectar realizată anul trecut. De asemenea, producţii record au mai fost înregistrate în acest an la floarea soarelui (peste 1,7 milioane de tone), la struguri, legume şi fructe.
Potrivit lui Tabără, în ultimul an au fost şi mai multe forme de sprijin acordate fermierilor români. „Vrem ca anul viitor, până pe data de 15 martie, banii pentru 2011 să fie acordaţi în totalitate fermierilor”, a afirmat ministrul.