Noul Program Naţional de Dezvolare Rurală (PNDR) avantajează micii fermieri, însă aceştia nu îl pot accesa, apreciază Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
„Dacă vedeţi noul PNDR, toţi banii se duc la micii fermieri care nici nu pot accesa, nici nu au ştiinţa necesară şi nu vă supăraţi dar agricultura este o ştiinţă ca oricare alta şi trebuie făcută de profesionişti, care ştiu ce fac acolo. Au pus atât de mult accent pe ei, ca să nu se poată lua banii şi sunt convins că vor fi din nou discuţii pe segmentul acesta peste un an sau doi când vor vedea că nu are cine să îi acceseze. (...) De exemplu, noi ce de la masă, nu putem accesa niciun ban pentru că nu ne încadrăm, dar o să încercăm să mai schimbăm câte ceva, dacă mai putem schimba”, a spus Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de presă.
Legislaţia stufoasă rămâne o prioritate a LAPAR
În afară de problemele legate de noul PNDR, membrii LAPAR au discutat şi problema legislaţiei stufoase sau chiar ostile. „Aproape toţi vorbitorii au ridicat problema legislaţiei vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislaţie foarte stufoasă pe care aproape niciun fermier nu o înţelege. Noi ne-am propus ca anul acesta să punem presiune pe minister ca să mergem în direcţia simplificării legislaţiei, în aşa fel încât să ştim că atunci când faci ceva ori e albă ori e neagră”, a spus vicepreşedinte LAPAR, Nicolae Sitaru.
Vrei să elimini evaziunea? Mergi cu TVA zero până la consumator
Cu privire la Codul fiscal, reprezentanţii LAPAR afirmă că reducerea TVA la carne nu avantajează decât procesatorii. „Scăderea TVA nu rezolvă problema pe care încercăm noi să o rezolvăm: acumularea la buget a unei sume mai mari sau ieftinirea produselor. Acei bani se duc în buzunarul procesatorilor. Presiunile care se fac la nivel de guvern sunt făcute de procesatori şi nu de producătorul de carne. De ce nu ar merge pe propunerea pe care eu am făcut-o unui preşedinte la Camera Deputaţilor. Vrei să elimini evaziunea? Mergi cu TVA zero până la consumator. Atunci nu mai ai interesul să aduci carne din afară”, a mai adăugat Laurenţiu Baciu, potrivit Agerpres.
Vâlcov: Preţurile produselor alimentare vor scădea cu 5-10%, din 2016
Din 2016, preţurile produselor alimentare de bază vor scădea substanţial, cu 5-10%, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% - în prezent la 9%, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov. Acesta a declarat, miercurea trecută, la Realitatea TV, că producătorii vor trebui să scadă preţurile, fiind într-o piaţă concurenţială, evaziunea fiscală nu va mai fi atractivă în condiţiile reducerii TVA cu 15 puncte procentuale, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va interveni mult mai atent şi mai clar pe sectoarele menţionate.
Vâlcov a precizat că prin reducerea taxelor puterea de cumpărare poate creşte cu 3-5% în fiecare an. Conform proiectului de Cod Fiscal, planul de relaxare fiscală pentru perioada 2016 - 2020 prevede că TVA va ajunge la 18% în 2020 de la 24% în 2015, cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 14%, impozitul pe dividende va fi eliminat, în prezent fiind de 16%, taxa pe construcţii speciale va fi eliminată (în prezent 1%), contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor scădea de la 15,8% la 13,5% pentru angajat şi de la 10,5% la 7,5% pentru angajator, iar la impozitarea microîntreprinderilor şi pentru impozitele şi taxele locale va fi introdus un regim diferenţiat.