Adama
AGRICOVER

AVERTIZAREA companiilor de DISTRIBUŢIE: RISC MAJOR DE SECURITATE ALIMENTARĂ!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 21:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOLICITĂRI MĂSURI GUVERN. Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) cere, din nou, Guvernului României să ia măsuri urgente pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a populaţiei.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de ACDBR către AGROINFO:

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) a retrimis Prim-Ministrului României o petiţiei prin care solicităm declararea DISTRIBUȚIEI DE BUNURI SECTOR STRATEGIC, împreună cu alte sectoare economice vitale pentru populţie, precum sănătatea, siguranţa publică, transportul de mărfuri, industria alimentară şi să creeze pachete specific sectoriale cu de măsuri de intervenţie guvernamentală, în spiritul Comunicării Comisiei Uniunii Europene din 19 martie 2020 privind Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei şi a Deciziile Parlamentului European din 26 martie 2020 privind răspunsul comun al UE la pandemia COVID 19.

Este important ca Guvernul să garanteze securitatea populaţiei prin luarea de măsuri ferme, fără precedent, prin care să asigure funcţiile vitale ale societăţii şi să comunice coerent şi transparent aceaste măsuri.

ACDBR trage public un semnal de alarmă că, dacă Guvernul nu se va ridica la nivelul momentului, EXISTĂ RISC MAJOR DE SECURITATE ALIMENTARĂ, adică să apară sincope în asigurarea hranei populaţiei.

Suntem cei care asigurăm fluxul neîntrerupt de marfă între producători şi magazinele în care intră clienţii finali. 44% din populaţia României traieşte în mediul rural, unde există doar magazine aprovizionate de noi.

Chiar dacă există stocuri, iar producţia alimentară este la capacitate 100%, aceste bunuri alimentare trebuie distribuite către marile reţele comerciale şi către magazinele alimentare de proximitate.

Ca şi în cazul sistemului sanitar, este posibilă apariţia blocajelor comercianţilor, ceea ce va duce imediat la disfuncţii majore în asigurarea cu alimente a populaţiei.

Subliniem că distribuitorii şi comercianţii de alimente şi bunuri de larg consum suntem în prima linie şi, solidari cu autorităţile publice, încercăm să ne achităm de sarcina socială ce ne revine. Dar pentru optima funcţionare a lanţului alimentar şi a distribuţiei de alimente avem nevoie de suport imediat.

Solicitările noastre adresate Prim-Ministrului şi Ministerului Economiei sunt:

  • 1. Analiza Guvernului asupra gradului de risc sectorial în economie cu incidenţă critică asupra populaţiei şi stabilirea Sectoarelor strategice.
  • 2. Facilitarea accesului la mijloace sanitare performante de protecţie împotriva infectării cu Covid 19 pentru toţi angajaţii din domeniile comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul.
  • 3. Plata debitelor Statului către toţi operatorii economici în maximum 15 zile, cu efectuarea ulterioară a controlului legal.
  • 4. Acordarea unor finanţări nerambursabile directe de către Guvern întreprinderilor aflate în dificultate, din cauza efectelor directe sau indirecte asupra acestora generate de intervenţia statului.
  • 5. Achitarea în totalitate şi direct din bugetul de stat a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină sau autoizolare.
  • 6. Amânarea plăţii tuturor obligaţiilor fiscale ale tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere.
  • 7. Suspendarea plăţii ratelor, a dobânzilor la credite, linii de credit şi leasing-uri tuturor contribuabililor pe perioada stării de urgenţă plus două luni de la încetarea acesteia, fără calcularea penalităţilor de întârziere, fără capitalizarea dobânzii. Aceasta este măsura reprezintă realul suport acordat de Guvern şi nu doar o garantare a veniturilor viitoare ale băncilor.
  • 8. Crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut bancar garantate de stat, cu dobândă subvenţionată 100%.
  • 9. Nediscriminarea prin actele normative elaborate a antreprenorilor în funcţie de codurile CAEN ale acestora.
  • 10. Crearea unor Comitete de urgenţă pe sectoare economice, care să analizeze situaţia existentă, să anticipeze efectele pe termen imediat, scurt şi mediu, totodată să formuleze, clar şi în raport cu normele legale incidente, măsurile şi normele de aplicare ce pot fi propuse spre aprobare şi promulgare de către Guvern. Comitetele pot fi formate din reprezentanţi ai asociaţiilor/patronatelor, ministerelor sectoriale şi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât activitatea să fie una obiectivă, eficienta şi rapidă în elaborarea şi propunerea soluţiilor optime.
  • 11. Acordarea de către Guvern a prezumţiei de nevinovăţie tuturor contribuabililor şi, în consecinţă, debirocratizarea măsurilor luate de Guvern prin OUG-urile deja adoptate, astfel încât acestea să fie operabile imediat şi fără constrângeri inutile.


Ovidiu GHEORGHE, Preşedinte Asociaţia ACDBR

raft-gol-supermarket_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 2414 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii