La LOC COMANDA! Decizii care îi privesc pe fermieri, întoarse complet de la o săptămână la alta! „Ştiţi vorba aia din bătrâni cu îmbracă-te şi dezbracă-te? Aşa-i la noi. Mi se pare că unii picăm de proştii altora”, spune un şef de federaţie a crescătorilor de animale.
Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-au răzgândit din nou: La Indagra 2018 NU vor fi animale! Asta, după ce, în urmă cu o săptămână, pe 18 octombrie 2018, ANSVSA luase hotărârea de a permite crescătorilor de ovine şi de bovine să participe cu animale la cel mai mare târg agricol din România.
Detalii AICI: ANSVSA s-a răzgândit! Fermierii AU VOIE cu ANIMALE la INDAGRA 2018!
Acum două zile, autorităţile s-au sucit iar. Pe 25 octombrie, ANSVSA a transmis organizatorilor târgului Indagra că „pe teritoriul României, organizarea de târguri şi expoziţii de animale autorizate sanitar veterinar se suspendă pe o perioadă nedeterminată”. Motivele invocate în documentul oficial obţinut de AGROINFO sunt riscul de răspândire a pestei porcine africane (PPA), precum şi confirmarea Pestei Micilor Rumegătoare în Bulgaria.
Contactat de AGROINFO, Lelior Iacob, directorul ANZ, a declarat: Ieri (25 octombrie-n.red.) am luat decizia asta, că nu ducem nici un animal la Indagra. Am ajuns la concluzia că nu. Evoluţia pestei porcine a ajuns în Maramureş, Teleorman şi riscul e prea mare pentru toată lumea să aducem animale din judeţele fără pestă porcină şi să ne trezim într-o săptămână, două, trei după Indagra că am împrăştiat boala în toate judeţele ţării.
Întrebat de AGROINFO cine a luat această decizie, şeful ANZ a răspuns: Eu am luat decizia, m-am consultat şi cu colegii veterinari de la ANSVSA.
Acesta a precizat că asociaţiile crescătorilor de animale care în urmă cu o săptămână fuseseră anunţate că pot expune animale la Indagra au fost informate privind această schimbare de situaţie. Ştiam ce asociaţii vin, ce animale vin, lucrurile erau cât de cât avansate, dar am ajuns la concluzia că anul ăsta e bine să nu ne alarmăm cu chestiunea asta, să vedem cum evoluează boala, şi, în condiţiile în care evoluează spre bine, poate la anul o să reuşim. Ne întâlnim cu crescătorii la Indagra, avem tot felul de prezentări, dar fără animale.
Întrebat cum au reacţionat fermierii care, într-un timp foarte scurt, au fost anunţaţi ba să pregătească animale pentru expoziţie, ba să anuleze toate pregătirile, şeful ANZ a răspuns că fermierii au reacţionat foarte bine, fără nici un fel de problemă. Pentru ei nu e tot timpul aşa o plăcere să vină cu animale, pentru că sunt eforturi foarte mari să pregătească animalele, să le transporte, să le îngrijească. Nu erau chiar aşa de pregătiţi, pentru că într-o săptămână nu ai timp să faci mare lucru. Acum chiar au apreciat decizia asta, pentru că nu voiau să contribuie la propagarea bolii.
Lelior Iacob a mai precizat că decizia privind interzicerea animalelor la Indagra nu are legătură cu controlul desfăşurat săptămâna trecută de DG Sante în România în legătură cu măsurile de prevenire şi control a pestei porcine africane. Astea sunt problemele noastre interne, ei vin pentru alte chestiuni, nu oragnizarea de târguri.
Ştiţi vorba aia din bătrâni cu „îmbracă-te şi dezbracă-te”? Aşa-i la noi. Mi se pare că unii picăm de proştii altora. Suntem în România, a adeclarat, pentru AGROINFO, Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis. Acesta a adugat că printre condiţiile impuse de ANSVSA pentru participarea la Indagra în acest an erau un spaţiu de 2 mp pentru fiecare animal expus în târg, dar şi ca animalele cu coarne să nu stea la un loc cu animalele fără coarne.
Cioranu ne declara, în urmă cu o săptămână, că decizia autorităţilor de a permite participarea cu animale la Indagra este atât riscantă, cât şi nedreaptă faţă de fermierii şi organizatorii de expoziţii zootehnice care nu au avut voie să ducă animale la târguri. Vă amintim că mai multe expoziţii zootehnice au fost anulate în această toamnă din cauza riscului de extindere a pestei porcine africane, chiar în judeţe fără focare de boală, iar la Agromalim Arad nu au fost deloc ovine, la târg fiind prezentate doar bovine din judeţul Arad.