PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ. Ministerul Agriculturii propune suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Ce scrie în articolul 23 alin.(1) lit.c)?
În Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare, la art.23 alin.(1) lit.c) se prevede interzicerea păşunatului animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie.
Se modifică Legea astfel:
Prezentul proiect reglementează suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecţiei fondului cinegetic. Interzicerea mișcării animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, și impunerea stabulației permanente, determină îmbolnăviri ale ongloanelor, îmbâcsirea cojocului de lână care generează boli ale aparatului respirator, conducând astfel la pierderi majore în rândul efectivelor de animale.
"În cadrul raselor de ovine din România, rasa Țurcană este majoritară, fiind o rasă creată de-a lungul secolelor în libertate, iar limitarea mișcării în ferestrele iernii conduce, implicit, la degenerarea genetică a populațiilor de ovine din această rasă, fapt ce constituie o pierdere importantă a patrimoniului zootehnic național. Având în vedere că majoritatea fermelor din România sunt ferme cu creștere în sistem extensiv, care nu au surse de apă proprii, iar interzicerea deplasării animalelor la sursele de apă naturale, respectiv râuri, lacuri, izvoare, generează boli metabolice cauzate de insuficiența consumului de apă și conduce la diminuarea semnificativă a efectivelor de animale., se arată în Nota explicativă a proiectului.
MADR subliniază că neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor de reglementare propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă va avea ca efect diminuarea efectivelor de animale și pierderi economice însemnate pentru crescătorii de animale, dar şi consecinţe nefavorabile atât în plan economic, cât şi în plan social, în rândul crescătorilor de animale, cu impact deosebit de grav asupra sectorului zootehnic al României.
Proiectul de act normativ publicat astăzi, 25 noiembrie 2016, pe site-ul MADR vine în sprijinul fermierilor, care vor putea să-şi desfășoare activitatea de creștere a animalelor conform propriului plan de afaceri şi program de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptat la cerințele pieței.