Seceta prelungită nu a afectat doar Statele Unite ale Americii şi Europa, ci întreaga lume, avertizează un raport al SUA, privind producţia globală agricolă.
Potrivit unui raport al Departamentului de Agricultură a SUA, producţia agricolă din Uniunea Europeană va fi de 61 milioane de tone, mai puţin cu 3,9 milioane de tone decât în anul 2011.
România e una dintre cele mai afectate ţări
Acelaşi raport arată că România, Italia şi Ungaria sunt cele mai afectate ţări din UE. Din cauza secetei şi a caniculei extreme, randamentul culturilor va fi în medie de 6,58 de tone/ha, iar anul trecut a fost de 7,46 tone/ha. Specialiştii americani susţin că ploile din luna mai au ridicat moralul agricultorilor, aceştia aşteptându-se la producţie bună, însă de la începutul lunii iunie şi până în prezent, Europa de Sud şi Centrală a avut parte de precipitaţii reduse.
Producţia de porumb va scădea cu 26,67%
Specialiştii americani susţin că producţia de floarea-soarelui va fi de 7,6 milioane de tone, cu 9% mai mică decât anul trecut.
Potrivit raportului, România va produce cu 33,1% mai puţin grâu ca anul trecut, iar producţia de porumb va scădea cu 26,67% faţă de anul trecut.
Producţia de ovăz va fi şi ea mai mică cu 7,14%, iar cea de oleaginoase va fi mai mică cu 28,66%.
China se aşteaptă la producţie record de porumb
În timp ce multe ţări se confruntă cu o situaţie gravă a culturilor, altele înregistrează producţii record. Spre exemplu, China se aşteaptă la o producţie record de porumb, de 200 milioane de tone, în creştere cu 3,7% faţă de anul trecut. Argentina aşteaptă şi ea o producţie de 28 de milioane de tone, mai mare cu 33% faţă de anul trecut.
Şi Brazilia va avea producţii record de porumb şi soia. Producţia de soia a brazilienilor va fi de 81 milioane de tone, mai mare cu 24% faţă de anul trecut, iar producţia de porumb va fi 70 milioane de tone.
sursa:dcnews.ro