Ritmul de creştere a producţiei agricole mondiale va încetini în următorii zece ani, ceea ce ar putea conduce la creşterea preţurilor globale la alimente, afirmă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) într-un raport comun publicat în 6 iunie 2013.
Conform acestui raport, citat de Agerpres, producţia agricolă mondială ar urma să înregistreze o creştere medie anuală de 1,5% până în 2022, într-un ritm mai lent faţă de creşterea medie anuală de 2,1% înregistrată în perioada 2003-2012. Motivele acestei încetiniri sunt lipsa de noi terenuri agricole, creşterea costurilor şi majorarea presiunilor de mediu.
Cele mai mari creşeteri ale preţurilor în următorii zece ani: carne, peşte şi biocombustibili
„Creşteri de preţuri, atât pentru produsele vegetale, cât şi pentru cele animale, sunt prognozate pentru următorul deceniu, ca urmare a unei combinaţi între încetinirea ritmului de creştere a producţiei şi cererea solidă, inclusiv pentru biocombustibili”, susţin FAO şi OECD în raportul lor intitulat „Agricultural Outlook 2013-2022”'.
„Preţurile la carne, peşte şi biocombustibili sunt preconizate să crească mai puternic decât preţurile produselor agricole primare”, se mai arată în raportul citat de Agerpres.
Importurile de oleaginoase ale Chinei vor creşte cu 40% în următorii zece ani, iar cele de lactate - cu 20%
În acelaşi raport, publicat la Beijing, se estimează că ţara cea mai populată din lume, China, va importa mai multă carne şi oleaginoase în următorul deceniu, pe măsură ce consumul va depăşi producţia în perioada 2013-2022. China este deja cel mai mare importator mondial de soia boabe şi FAO-OECD prognozează că importurile sale de oleaginoase vor creşte cu 40%, urmând a fi responsabile pentru 59% din comerţul mondial, în timp ce importurile de produse lactate vor creşte cu 20%.
În schimb, raportul susţine că importurile de orez ale Chinei vor scădea cu 1,5 milioane tone pe an în următorul deceniu, pe măsură ce chinezii vor consuma mai multă carne. Pe ansamblu, importurile de carne ale Chinei vor creşte cu 3% pe an până la 1,7 milioane de tone în 2022, însă carnea de vită va deveni produsul cu cea mai puternică creştere a importurilor, cu un ritm de 7% pe an.
China a importat 12,9% din alimentele necesare consumului intern în 2012, faţă de 6,2% în 2011, subliniază raportul OECD şi FAO, citat de Agerpres.