Adama
AGRICOVER

Totul pentru hrană. Hrană pentru toţi

Cosmin TRIF
Publicat: 18 februarie 2014 - 15:13
Comenteaza   | Video 1 2 3 4   | Print | Trimite unui prieten

Alături de câteva sectoare (tehnologia informaţiilor, industria auto, sănătate, etc.) agricultura este, cu siguranţă,  ramura economică în care s-a investit cel mai mult în ultima perioadă. Ne referim la evoluţiile din ultimii 30-40  de ani, la nivel global.

Este suficient să vă gândiţi că, dacă în urmă cu ceva vreme, fermierii abia beneficiau de mijloace moderne de lucru ale terenului, astăzi vorbim de tehnologii ultra-performante care generează hibrizi rezistenţi la secetă ori de tehnologii No Till. Aproape orice firmă de  agricultură care se respectă are deja un departament de cercetare iar aşa-numitele loturi experimentale le vedem pretutindeni.

Interesant este şi faptul că noile cuceriri de tehnică agricolă sunt relativ accesibile majorităţii agricultorilor,  în sensul că nu au costuri prohibitive pentru cei care şi le doresc neapărat în exploataţiile lor.
În paralel cu cercetările tehnologice, investitorii au început şi continuă susţinut lupta pentru cea mai importantă resursă: pământul. Multinaţionalele, căci de-acum avem globalizare, nu-i aşa, deţin exploataţii din Africa până în Israel, din Bulgaria până în Chile. Ordine pe burse, strategii, politici, interese. Totul pentru hrană.

De fapt, e lupta pentru supravieţuire. Conform Copa-Cogeca, până în 2050 se preconizează o creştere cu 60% a cererii de alimente.  Ca să putem funcţiona, ca planetă,  miliardele  de  guri (suntem peste 7 miliarde de persoane, în prezent) trebuie să mânânce. Dar pe contribuabilul  occidental  îl interesează mai puţin aceste detalii. Pentru el este important doar ca dimineaţa să-şi găseasca cutia de lapte în frigider.
Tocmai din această cauză, cursa pentru hrană ar putea avea o serie de  efecte nefaste, ca să nu zicem fatidice.
Ce rezolvare le rămâne guvernelor, politicienilor şi agricultorilor în condiţiile unor resurse limitate? Răspunsul pare mai simplu decât am putea crede: tehnologia.  Tehnologia care produce roşii cu gust de căpşunică ori brocoli cu multivitamine.  De fapt, cred că drumul până la roşiile din plastic, coapte la infraroşu este mult mai scurt decât îşi imaginează unii. 

Şi care e problema,  veţi zice, din moment ce avem soluţia. Ca şi în alte situaţii, pericolul vine din lăcomie. De a produce mereu mai mult, cu mai puţin. Tehnologia e bună  câtă vreme nu exagerăm. Ca stomacul să nu mestece mai multă chimie decât fibre de legume ori carne. Care sunt aceste limite, cum se stabilesc şi cine le controlează ? Despre asta vorbim acum, de fapt, ca teme ale prezentului pentru un viitor foarte apropiat.

Vizualizat: 2529 | Video Video 1 2 3 4 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

UE va limita utilizarea biocombustibililor produşi din culturi utilizate în hrana umană

UE va limita utilizarea biocombustibililor produşi din culturi utilizate în hrana umană

Uniunea Europeană va impune o limită la utilizarea biocombustibililor produşi din culturi utilizate în hrana umană, pe fondul suspiciunilor că aceşti combustibili sunt mai puţini ecologici decât se credea iniţial şi de asemenea concurează cu producţia de alimente, potrivit unui proiect de lege consultat de Reuters.

Americanii dau hrana pe etanol

Americanii dau hrana pe etanol

Fermierii americani sunt tentaţi să planteze porumb modificat genetic destinat exclusiv producţiei de etanol, declanşând un val de controverse de cealaltă parte a Atlanticului.

Cornul Africii: 12 milioane de persoane duc lipsă de hrană

Cornul Africii: 12 milioane de persoane duc lipsă de hrană

În prezent, circa 12 milioane de persoane duc lipsă de hrană în Cornul Africii, din cauza secetei şi a conflictelor armate, a declarat un economist al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Hrana viitorului: carnea obţinută in vitro

Hrana viitorului: carnea obţinută in vitro

Oamenii de ştiinţă olandezi au găsit o posibilă soluţie la criza alimentară care se preconizează că va afecta omenirea în viitorul apropiat: carnea obţinută în laborator din celule stem.

Hrană pentru bogaţi, hrană pentru săraci

Hrană pentru bogaţi, hrană pentru săraci

După unii, criza financiară va fi urmată de o alta, şi mai cumplită, de natură alimentară. Principalele argumente ţin de creşterea locuitorilor de pe glob şi de scumpirea resurselor. Conform estimărilor, cel mai tare vor suferi ţările mari şi sărace, gen India etc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii