Fermierii bulgari au blocat, în 1 decemprie, pentru a doua zi consecutiv, şoseaua spre punctul de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, la Podul Prieteniei, care leagă oraşele Ruse şi Giurgiu şi au anunţat că vor porni cu tractoarele spre capitala Bulgariei, Sofia.
Potrivit coprespondentului Agerpres, blocada podului dintre Ruse şi Giurgiu a început la ora 12 şi a durat mai bine de două ore, mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, fermieri din nord-vestul Bulgariei au blocat cu tractoare drumul european E79 care duce dinspre oraşul Vidin, de la graniţa cu România, spre capitala Sofia. Producătorii bulgari de cereale au închis circulaţia şi pe şoseaua spre punctul de trecere a frontierei cu Turcia, Kapitan Andreevo, blocada începând la ora 11 şi continuând până la ora 15, înterval în care punctul de trecere a frontiere a fost accesibil doar pentru autoturisme, care au folosit o rută ocolitoare, în timp ce camioanele şi autocarele a trebuit să aştepte ridicarea blocadei, potrivit postul naţional de radio din Bulgaria, citat de corespondetul Agerpres.
500 de tractoare au pornit spre capitala Bulgariei
Totdată, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a anunţat că începând de joi după-amiază fermierii protestatari vor porni cu tractoarele spre capitala Sofia. Liderii protestului au spus că până în seara de 1 decembrie în capitală vor intra cel puţin 500 de tractoare. Marşul de protest al tractoarelor spre capitală a fost stopat temporar pentru ca liderii protestatarilor să negocieze cu oficiali ai ministerului şi ai parlamentului bulgar responsabili de sectorul agricol, iar Poliţia şi municipalitatea din Sofia au anunţat că vor permite accesul tractoarelor protestatarilor în capitală după ora 9 seara şi au stabilit ruta de acces a acestora, dar au precizat că nu vor fi admise maşini agricole cu greutatea mai mare de patru tone, relatează presa din Bulgaria.
Protestatarii cer vehement ca ministrul bulgar al Finanţelor, Simeon Diankov şi cel al Agriculturii, Miroslav Naidenov, să demisioneze. Agricultorii bulgari sunt revoltaţi de faptul că suma prevăzută pentru sectorul agricol în proiectul de buget pe 2012 este cu circa 115 milioane euro mai mică decât de cea promisă de guvern printr-un acord semnat cu agricultorii în luna septembrie 2011, prin care Guvernul le promitea producătorilor agricoli bulgari că bugetul alocat agriculturii nu va fi mai mic de 285 milioane euro.