În anul 2014, exporturile de alimente ale Turciei spre Rusia au atins valori record. În industria cărnii livrările au crescut de zece ori, a declarat marţi ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrey Karlov, transmite RIA Novosti.
„Exportul unor produse turceşti spre Rusia a atins valori record. În perioada ianuarie-noiembrie 2014 livrările de produse din carne în Rusia au crescut de zece ori comparativ cu 2013 în tip ce exporturile de peşte s-au dublat iar exporturile de vegetale au crescut cu 10%”, a declarat Andrey Karlov. Potrivit acestuia, valoarea schimburilor comerciale între Rusia şi Turcia a depăşit 30 de miliarde de dolari până la finele anului trecut.
La începutul lunii august 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale şi astfel a dobândit oportunitatea de a-şi creşte exporturile spre Rusia.
Preţuri maximale la alimentele de bază
Recent, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich a anunţat că Rusia ia în calcul posibilitatea introducerii unor preţuri maximale la alimentele de bază.
Anul trecut, moneda rusească a pierdut 41% din valoare în raport cu dolarul american şi 34% faţă de moneda euro, din cauza sancţiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar şi pe fondul scăderii preţului la petrol, principala sursă de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adaugă embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o creştere a preţurilor cu 11,4% în 2014.
În acest context, prognozele Ministerului rus al Economiei arată că inflaţia nu va încetini nici în 2015, urmând să ajungă la 12% la finele anului.
Potrivit agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Interfax, Arkadi Dvorkovich ar fi declarat că este posibil să fie restricţionată posibilitatea majorării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele de bază. „Vom vedea cum să introducem în mod eficient aceste restricţii în lege”, a spus vicepremierul rus.
Întrucât Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori la majoritatea produselor importate din Europa, preţurile la alimente au crescut cu peste 10%, în urma impunerii embargoului.