Adama
AGRICOVER

Vremea nefavorabilă a condus la creşterea preţurilor produselor alimentare

Publicat: 09 februarie 2012 - 20:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a revenit pe creştere în luna ianuarie 2012, pentru prima dată după şase luni de scădere, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat FAO.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.

În luna ianuarie 2012 acest indice a înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna decembrie 2011, aceasta fiind prima creştere înregistrată după luna iulie 2011. Luna trecută indicele calculat de FAO se situa la valoarea de 214 puncte, în continuare sub nivelul de vârf de 236 de puncte înregistrat în luna februarie 2011.

Preţul uleiului - pe primul loc în topul creşterilor
Toate produsele alimentare urmărite de FAO au crescut luna trecută, în frunte cu uleiul, urmat de zahăr, cereale, produse lactate şi carne.
“Vremea nefavorabilă care loveşte în prezent regiunile producătoare cheie precum America de Sud şi Europa a jucat un rol şi rămâne o sursă de îngrijorare”, a explicat economistul FAO, Abdolreza Abbassian. În schimb, nivelul dolarului american şi preţul petrolului, care deseori sunt citate drept cause ale acestui tip de creştere, nu par să fi jucat un rol major în luna februarie.

Alimente în supermarket_b

Potrivit Organizaţiei, indicele preţurilor la ulei a crescut cu 3% în ianuarie, din cauza unei cereri puternice pentru ulei de palmier şi de soia, combinată cu un declin sezonier al producţiei de ulei de palmier. De asemenea, indicele pentru preţurile cerealelor a crescut cu 2,3% în ianuarie. Porumbul a înregistrat cea mai puternică creştere, 6%. Grâul a crescut şi el dar într-un manieră mai puţin semnificativă.

Preţul zahărului a crescut cu 2,2%  în ianuarie, dar rămâne mai mic cu 20% faţă de nivelul din luna ianuarie 2011. Creşterea se datorează în special vremii nefavorabile din Brazilia, primul producător şi exportator mondial de zahăr.
FAO a avertizat că producţia mondială de alimente trebuie să crească cu 70% până în 2050 pentru a putea hrăni populaţia plantei care ar urma să ajungă la nouă miliarde de persoane.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Stelian Fuia: În 2012 preţul pâinii va fi similar cu cel din 2011

Stelian Fuia: În 2012 preţul pâinii va fi similar cu cel din 2011

Preţul pâinii în 2012 ar putea fi similar cu cel de anul trecut, dacă şi preţul grâului se va menţine la acelaşi nivel, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la finalul audierilor din Comisiile parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Sibiu: 30 de tone de alimente expirate au fost retrase de pe piaţă

Sibiu: 30 de tone de alimente expirate au fost retrase de pe piaţă

Amenzi în valoare de 13.900 de lei au fost acordate şi 30 de tone de alimente expirate au fost retrase în luna ianuarie de pe piaţă, a anunţat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu printr-un comunicat de presă.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

Ucraina, un furnizor important de cereale pe plan mondial, a înregistrat în ultimele luni un recul net al exporturilor de cereale din cauza sancţiunilor europene impuse Iranului, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.

ROMPAN: Evaziunea fiscală a atins 65% din totalul pieţei de morărit şi panificaţie

ROMPAN: Evaziunea fiscală a atins 65% din totalul pieţei de morărit şi panificaţie

Evaziune fiscală de peste 65% din total pieţei, contracte neonorate şi vânzarea producţiei sub costuri sunt doar o parte dintre problemele majore înregistrate în sectorul de morărit şi panificaţie din România.

România a exportat cereale în valoare de peste 740 de milioane de euro

România a exportat cereale în valoare de peste 740 de milioane de euro

În perioada ianuarie - octombrie 2011, România a încasat peste 740 de milioane de euro din exporturile de cereale, în creştere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, când a obţinut aproape 638 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

România a exportat produse agroalimentare de 2,3 miliarde de euro, în perioada ianuarie – octombrie 2011

România a exportat produse agroalimentare de 2,3 miliarde de euro, în perioada ianuarie – octombrie 2011

Exporturile în ţările comunitare au adus României o sumă de 2,304 miliarde de euro, în primele 10 luni din 2011, faţă de 1,765 miliarde euro în perioada similară din 2010. 

Valorificarea producţiilor agricole din 2012 trebuie să se facă la preţuri superioare celor din 2011

Valorificarea producţiilor agricole din 2012 trebuie să se facă la preţuri superioare celor din 2011

Plecând de la premisa că anul 2012 va fi un an agricol mai slab decât anul anterior, din punct de vedere al producţiilor la hectar, producătorii agricoli caută soluţii pentru a limita pierderile şi pentru a echilibra balanţa costuri - profit. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii