În ultimii zece ani, contaminarea accidentală cu organisme modificate genetic (OMG) a livrărilor de alimente s-a intensificat şi perturbă comerţul internaţional, a constatat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi agricultură (FAO), în urma unei prime anchete, transmite AFP.
Astfel, în doar 3 ani, perioada 2009 – 2012, FAO a înregistrat un „salt al numărului de cazuri, fiind semnalate 138”, comparativ cu 198 în zece ani, între 2002 şi 2012. Drept efect, 26 de ţări au blocat importurile de produse destinate alimentaţiei animale sau umane în care au fost depistate urme de organisme modificate genetic, „majoritatea incidentelor privind seminţele de in, orezul, porumbul şi papaya”, precizează FAO.
Transporturile în cauză au fost retrimise expeditorului, contractele au fost anulate, iar continuarea schimburilor a fost suspendată.
Potrivit FAO, urme de culturi modificate genetic se pot amesteca în mod accidental cu alte culturi alimentare sau furajere care nu au fost modificate genetic. Aceasta se poate întâmpla atât în faza de producţie, cât şi în cea de procesare, stocare sau chiar transport, deşi, teoretic, produsele modificate genetic, îndeosebi cerealele, sunt ţinute în containere separate.
Ancheta FAO a mai arătat că în cele mai multe cazuri transporturile contaminate au provenit din SUA, Canada şi China, iar aceasta din urmă a refuzat în mai multe rânduri în ultimul timp transporturi de porumb american care erau contaminate. Similar, în mai 2013, Japonia a refuzat recepţia unui transport de grâu american contaminat şi a anulat mai multe contracte, urmată fiind de Coreea de Sud. sursa: Agerpres