Săptămâna viitoare, se vor primi protocoalele tehnice de colaborare şi de înţelegere cu Iordania prin care va putea fi reluat comerţul cu ovine vii.
Anunţul a fost făcut de Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro. “La finele acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare vom putea primi protocoalele tehnice de colaborare şi de înţelegere cu Iordania, ceea ce ne va permite să stabilim anumite criterii prin care vom putea relua comerţul cu ovine vii în această ţară. Noi reprezentăm al doilea mare exportator de ovine către Iordania şi putem vorbi de pierderi importante pentru crescătorii de animale în condiţiile în care s-au blocat exporturile (din cauza 'bluetongue' - boala limbii albastre - n.r.). Cel puţin pe Iordania, exportul de ovine vii al României se ridică la 100 de milioane de dolari şi numai din acest punct de vedere vorbim de o pierdere însemnată pentru crescătorii de animale”, a spus Mănăstireanu.
Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat pe 31 august că a interzis importurile de ovine şi bovine din România, iar ulterior şi Libia, Siria şi Israel au suspendat exportul de bovine şi ovine din România din cauza evoluţiei Bolii limbii albastre. ANSVSA a declarat că până la data de 5 noiembrie, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 3.708 în 32 judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,03% din totalul animalelor receptive la această boală. De asemenea, din cauza bolii au murit 988 de animale, respectiv bovine şi ovine, şi patru zimbrii din rezervaţiile Armeniş (Caraş Severin) şi Haţeg (Hunedoara).
Fermierii refuză vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre
Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din România, membri ai Federaţiei PRO AGRO, nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor din ferme împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue). Aceştia avertizează cu privire la urmările distructive ireversibile asupra exporturilor printr-o adresă oficială către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Potrivit adresei, „Problemele de sănătate animală apărute în țara noastră începând cu luna mai a anului curent, coroborate, din punctul nostru de vedere, cu ezitări în procesul de comunicare publică al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, au dus la suspendarea statusului de țara cu risc controlat pentru ESB și automat, la închiderea tuturor piețelor terțe tradiționale ale crescătorilor de animale români exportatori de bovine, ovine și caprine. Am luat act, de asemenea, din media, de intenția autoritățiIor române de a iniția un program național de vaccinare împotriva bolii limbii albastre, fără ca organizațiile fermierilor din sector sa fie consultate. În contextul în care ANSVSA are implementat de mai mulți ani un program specific de supraveghere cofinanțat de către U.E., considerăm că susținerea din bugetul național a unui program de vaccinare împotriva bolii albastre nu se justifică nici sanitar veterinar, nici financiar și va duce inevitabil la prăbușirea definitivă a pieței de export a rumegătoarelor românești, cu consecințe incalculabile asupra întregii agroindustrii romanești”, se arată în documentul citat.