Agricultorii bulgari au anunţat în 7 decembrie 2011 că îşi suspendă protestele până la data de 31 ianuarie 2012, când vor decide dacă vor relua sau nu manifestările, în funcţie de decizia Guvernului privind distribuirea subvenţiilor agricole pe 2012.
Potrivit corespondentului Agerpres, anunţul privind încetarea protestelor a venit surprinzător, după ce negocierile din 6 decembrie dintre reprezentanţii fermierilor şi ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naidenov, s-au încheiat fără să se ajungă la vreun acord.
Vicepreşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Bulgaria, Radoslav Hristov, a declarat la un miting de proteste din capitala Sofia că, în cazul în care guvernul nu respectă angajamentele asumate, fermierii bulgari vor relua protestele după 31 ianuarie 2012 şi vor cere din nou demisiile miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii, Simeon Diankov, respectiv Miroslav Naidenov.
Sute de tractoare au blocat drumurile şi frontierele Bulgariei timp de zece zile
Agricultorii bulgari au protestat mai bine de zece zile, nemulţumiţi că suma prevăzută pentru sectorul agricol în proiectul de buget pe 2012 este cu circa 115 milioane euro mai mică decât cea promisă de guvern printr-un acord semnat cu agricultorii în septembrie 2011, care prevedea că bugetul sectorului nu va fi mai mic de 285 milioane euro.
Pe parcursul celor zece zile de proteste, agricultorii bulgari au mărşăluit cu sute de tractoare şi au blocat mai multe drumuri naţionale şi puncte de trecere a frontierei, dar şi centrul capitalei Sofia. Numai în 6 şi în 7 decembrie, fermierii cu 170 de tractoare au protestat în centrul capitalei Sofia, iar colegii lor din ţară au blocat, ca şi în zilele precedente, traficul prin câteva puncte de trecere a frontierei, printre care şi punctul Ruse-Giurgiu, citculaţia pe Podul Prieteniei de peste Dunăre a fiind blocată timp de două ore în jurul prânzului, relatează corespondentul Agerpres.