Adama
Agreena
AGRICOVER

Plăți de 119 milioane euro în conturile fermierilor!

Publicat: 24 octombrie 2024 - 14:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 118,9 milioane de euro pentru investițiile în sectorul agricol realizate de fermieri prin proiectele finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Suma a fost plătită fermierilor în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2024 și reprezintă finanțarea Comisiei Europene și contribuția de la Bugetul Național.

Din plățile efectuate în trimestrul al treilea din 2024, pentru proiectele de investiții în exploatații agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuieli în valoare de 39,5 milioane de euro. Finanțările au fost acordate fermierilor pentru achiziționarea unor utilaje agricole performante – tractor, tocător paie, semănătoare de păioase, combine pentru exploatațiile mari etc. – care sunt necesare lucrărilor agricole la un nivel calitativ superior. Au fost decontate și cheltuieli realizate pentru achiziția liniilor de sacrificare la nivel de fermă, sisteme de cântărire a animalelor, construcția gardurilor electrice pentru a asigura protecția animalelor, achiziția de sisteme automate pentru distribuirea furajelor sau chiar depozite pentru activitatea agricolă care cuprind silozuri de cereale, uscător, șopron de preluare, platforme, hala depozitare, compartiment recepție, bazin vidanjabil, împrejmuire și achiziție de utilaje.

fermier-multumit-bani_b

„În trimestrul III din 2024 AFIR a realizat plăți în valoare de peste 59 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatații agricole, atât prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cât și prin Planul Strategic 2023 – 2027. Plățile efectuate către tinerii fermieri au fost acordate pentru construcția și dotarea cu utilaje sau echipamente a clădirilor cu destinație agroalimentară, precum sere, solarii, adăposturi animale, spații de depozitare utilizate în activitățile fermei” a precizat Dan-Florin Scarlat, directorul general al AFIR.

Tinerii fermieri au beneficiat de finanțare și pentru activități de protecție a mediului și utilizarea eficientă a resurselor: combaterea biologică a dăunătorilor, polenizare biologică, aplicarea economiei circulare, utilizare de energie din surse regenerabile, aplicarea de sisteme de irigare prin picurare independente energetic, precum și pentru gestionarea eficientă a gunoiului de grajd, agricultură de precizie și agricultură ecologică. S-au efectuat plăți și pentru investiți în sisteme de încălzire care deservesc întreaga suprafață de spații protejate destinate producției de legume.

Alte 10,7 milioane de euro au fost plătite pentru modernizarea infrastructurii agricole – sisteme de irigații și drumurile agricole – care asigură dezvoltarea pe termen lung a exploatațiilor agricole. Fondurile plătite s-au acordat pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, racordarea la utilități, sisteme de contorizare a apei, inclusiv construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Totodată, s-au decontat cheltuieli eligibile pentru construcția, extinderea și/ sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme – căi de acces din afara exploatațiilor agricole.

„În aceeași perioadă de referință (trimestrul III 2024), AFIR a transferat fonduri de 4,4 milioane de euro pentru înființarea și funcționarea formelor asociative din sectorul agricol și cel pomicol – grupuri de producători, cooperative, grupuri operaționale. Finanțările s-au acordat pentru integrare producătorilor în lanțul agroalimentar, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, dar și pentru promovarea pe piețele locale și dezvoltarea circuitelor scurte de aprovizionare. Grupurile operaționale au beneficiat de fonduri pentru dezvoltarea proiectelor pilot, a produselor noi și pentru procese și tehnologii în sectoarele agricol, alimentar și forestier” a completat directorul general al AFIR, Dan-Florin Scarlat.

Un aspect important îl reprezintă asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor pentru care AFIR a decontat în trimestrul III fonduri de peste 5 milioane de euro.

Reamintim că fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării și autorizării la plată de către experții AFIR a cheltuielilor realizate, în baza cererilor de plată primite de la beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în conformitate cu contractele de finanțare încheiate.

Vizualizat: 1446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

Crește subvenția APIA! Anunț oficial!

27 octombrie 2024 - 15:14

Subvenția APIA pe hectar pentru tinerii fermieri, tinerii crescători animal crește cu 40 milioane euro în campania APIA de plată de anul viitor, 2025, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

URGENT! Prezentați-vă luni, 28 octombrie, pentru încasarea subvenției!

27 octombrie 2024 - 14:50

Termen limită de plată subvenție 200 euro/hectar! Fermierii mai au o zi la dispoziție pentru a depune cererile de solicitare a ajutorului de secetă. Cuantumul acestui ajutor este de 1.000 lei/ha (circa 200 euro/ha).

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

Vin banii către fermieri! Sumă uriașă anunțată de Guvern!

25 octombrie 2024 - 15:25

Premierul Marcel Ciolacu a alocat în ședința de guvern de miercuri 200 de milioane de lei în plus bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii merg către plățile de agro-mediu și climă cuvenite fermierilor. Alte 208 milioane de lei sunt alocate pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare.

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

Mesaj dur al ministrului ungar al agriculturii pentru cei care nu respectă fermierii!

24 octombrie 2024 - 19:24

Mesaj tranșant astăzi la Congresul European al Fermierilor transmis de ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

Ajutor de stat pentru fermieri, APROBAT ASTĂZI!

24 octombrie 2024 - 15:27

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 24 octombrie 2024, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor de stat pentru România în sumă de 400 de milioane de euro (2 miliarde de lei) pentru a compensa fermierii pentru daunele suferite din cauza secetei severe produse în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

Simplificarea obținerii subvențiilor agricole!

24 octombrie 2024 - 15:22

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat joi, 24 octombrie 2024, la cea de-a 11-a ediție a Congresului European al Fermierilor, ce s-a desfășurat în București, la Hotel Radisson Blu. Congresul European al Fermierilor are loc în perioada 23-25 octombrie 2024 și reunește peste 300 de fermieri reprezentativi din statele membre UE.

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

Suma pe hectarul de pășune plătită ACUM de APIA crescătorilor de animale!

24 octombrie 2024 - 06:25

Crescătorii de animale care beneficiază de subvenția APIA pe hectarul de pășune așteaptă, în aceste zile, ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le vireze subvenția în conturi. Care este suma minimă pe hectarul de pășune pe care o poate încasa anul acesta un crescător de animale, un fermier care deține pășune sau a închiriat pășune?

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

Suma plătită ACUM de APIA unei ferme cu 10 vaci de lapte!

24 octombrie 2024 - 05:46

Plățile în avans sunt în plină desfășurare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La plata avansului sunt incluși pe liste și crescătorii de vaci de lapte. Ce sumă încasează la avans un crescător de vaci de lapte care deține minim 10 vaci de lapte eligibile la plată?

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

Întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii!

23 octombrie 2024 - 19:36

Marți, 22 octombrie 2024, la sediul MADR a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții procesatorilor din sectorul de industrie alimentară cu ministrul Florin Barbu și direcția de resort din instituție.

Reprezentanții clusterului Herbafruct și ambasadorul Republicii Moldova la MADR

Reprezentanții clusterului Herbafruct și ambasadorul Republicii Moldova la MADR

23 octombrie 2024 - 19:06

Secretarul de stat Violeta Mușat a primit astăzi, 23 octombrie 2024, la sediul MADR, vizita ES ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă și a unor membri ai clusterelor Herbafruct și Bacii Sudului din Republica Moldova. Alături de secretarul de stat s-au aflat directorii direcțiilor tehnice din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir, Mia Toma și Viorel Morărescu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii