Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea! Sunt circa 20.000 de fermieri, crescători de animale care-și încasează, în această perioadă, în avans subvențiile APIA aferente pentru acest an.
Şeful APIA a declarat că-n anul 2021, până la această dată, agenția de plăți a eliberat peste 20.000 de adeverinţe necesare fermierilor, crescătorilor de animale care vor să-și încaseze în avans subvențiile pentru acest an. Cu ajutorul adeverințelor APIA, fermierii contractează împrumuturi de la băncile cu care APIA a încheiat convenții în acest sens. În acest fel, fermierii își iau mai repede subvențiile care li se cuvin pentru acest an, iar împrumutul este acoperit de APIA.
"APIA împreună cu Ministerul Agriculturii a venit în întâmpinarea fermierilor, având în vedere că este un an dificil, prin acordarea acelor adeverinţe, şi mă bucur că au prins la fermieri. Au fost eliberate peste 20.000 de adeverinţe pentru care APIA a încheiat convenţii cu băncile comerciale", a declarat șeful APIA, citat de Agerpres.
Campania de depunere a cererilor unice de plată pe anul 2021 s-a încheiat la data de 11 iunie, cu 815.826 cereri depuse de către fermieri, pentru o suprafaţă de peste 9,94 de milioane de hectare.
"În comparaţie cu anul 2020 avem mai puţin cu 11.600 de fermieri şi un plus pe suprafaţă de 127.000 hectare. Acest lucru ne arată că am avut şi fermieri care au avut, să zicem aşa, o ieşire fiziologică, dar şi comasarea a fost un lucru bun care a dat plus valoare şi în fiecare an numărul fermierilor a scăzut, iar suprafaţa a crescut. Targetul agenţiei este ca fiecare judeţ să îşi facă suprafaţa anului anterior. Bineînţeles la un moment dat se va încheia şi asta, dar mai este loc până în jurul a 10,3 milioane hectare", a mai spus directorul general al agenţiei, citat de Agerpres.
APIA a demarat pe data de 15 martie 2021 eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale), implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.