Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Plata subvențiilor APIA depinde anul ăsta de această regulă! Ce le este interzis fermierilor!

Publicat: 12 februarie 2025 - 06:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care beneficiază de subvențiile APIA aferente acestui an sunt obligați să respecte normele de condiționalitate. Unele dintre aceste reguli au suferit modificări, cum este cazul GAEC 8. Schimbările sunt aduse de Ordinul MADR nr.501 din 6 decembrie 2024, în vigoare din prima zi a acestui an, 1 ianuarie 2025.

GAEC 8

• Menţinerea elementelor de peisaj
• Interzicerea tăierii gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor
• Măsuri pentru evitarea speciilor de plante invazive
Obiectiv principal: Menţinerea elementelor şi zonelor neproductive în scopul îmbunătăţirii biodiversităţii agricole

1. Se menţin elementele de peisaj (rigole; garduri vii individuale şi grup de rânduri de arbori, inclusiv fâşii împădurite, arbori izolaţi, arbori în aliniament, grup de arbori şi pâlcuri arbustive; terase; movile) existente pe terenul agricol.(*)
2. Este interzisă tăierea gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august).
3. Se iau măsuri pentru evitarea instalării şi extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.

plata verde 2024_b

Cerinţele se aplică pe toate tipurile de terenuri agricole (teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente).

Plante invazive pe terenul agricol - plante cu capacitate mare de extindere, având efect dăunător asupra culturilor agricole, fără a aduce atingere definiţiei «specii invazive» prevăzute la art. 4 pct. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu /2007 modificări şi completări prin , cu modificările şi completările ulterioare, precum: Legea nr. 49/2011

- specii de plante invazive străine de interes ale Uniunii Europene, existente în România, precum, dar fără a se limita la:
Ailanthus altissima «cenuşer», Asclepias syriaca «lapte roşu», Elodea nuttallii «usturoi nuttall», Heracleum mantegazzianum «uriaş», Heracleum sosnowskyi «mucog», Humulus scandens «hamei japonez», Impatiens glandulifera «balsam himalayan», Ludwigia peploides, Parthenium hysterophorus, Myriophillum aquaticum «clei papagal» (sursa:https://invazive.ccmesi.ro/despre-speciile-invazive/lista-sai-romania/);

- specii de plante invazive dăunătoare covorului ierbos pe pajiştile permanente (prag maxim admis 20% din vegetaţie/biomasă), precum: Alnus glutinosa (arin negru) puieţi, Amorpha fruticosa (salcâm pitic), Asperula cynanchica (buruiana epilepsiei), Betula pendula (mesteacăn) puieţi, Botriochloa ischaemum (bărboasă), Calamagrostis epigeios (trestioară) etc.;- specii de plante invazive pe terenurile arabile şi pajiştile din regiunile de câmpie şi dealuri joase, precum: cuscuta (Cuscuta campestris), costrei (Sorghum halepense), cornuţi (Xanthium strumarium), ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), lupoaia (Orobanche spp), zârna (Solanum nigrum).

Plante toxice/otrăvitoare, cum ar fi: Ambrosia artemisiifolia (ambrozie), Aconitum tauricum (omag), Adonis vernalis (ruşcuţă), Caltha laeta (calcea calului), Conium maculatum (cucută), Chelidonium majus (rostopască), Equisetum palustre (coada calului), Euphorbia cyparissias (laptele câinelui), Galega officinalis (ciumărea), Gratiola officinalis (vaninariţa) etc.

Fermierii au obligaţia identificării şi combaterii plantelor invazive şi a plantelor toxice/otrăvitoare existente pe terenul agricol pe care îl administrează. 

Tăierea gardurilor vii şi a arborilor - înseamnă orice tip de tăiere sau intervenţie asupra gardurilor vii şi a arborilor care ar duce la deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice, precum şi la perturbarea intenţionată a acestora.

Perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice - perioada în care o specie de păsări depune ouă, le cloceşte şi îşi creşte puii până când aceştia sunt capabili să zboare. Fără a aduce atingere restricţiilor din planurile de management şi regulamentele ariilor naturale protejate, perioada de reproducere şi creştere pentru speciile de păsări este 15 martie-31 august, atât în perimetrul ariilor naturale protejate (SCI, SPA), cât şi în afara acestora.

Respectarea cerințelor GAEC 8 este verificată la nivel de exploatație agricolă și de parcelă, iar nerespectarea regulilor poate duce la pierderea subvențiilor APIA, aferente acestui an. 

(*) Elementelor de peisaj înfiinţate prin ecoschemele menţionate la art. 31 din , ce vizează Regulamentul (UE) 2021/2.115 angajamente voluntar  superioare cerinţelor de bază neremunerate, li se aplică obligaţia menţinerii începând cu anul ulterior înfiinţării.

Vizualizat: 648 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordin MADR! Banii APIA pe hectar se dau doar cu respectarea rotației culturilor agricole, GAEC 7!

Ordin MADR! Banii APIA pe hectar se dau doar cu respectarea rotației culturilor agricole, GAEC 7!

12 februarie 2025 - 05:54

Fermierii care vor să beneficieze anul acesta de plata de bază pe suprafață și alte plăți directe pe hectar trebuie să respecte regula privind rotația culturilor agricole. Modificările făcute pentru anul acesta de cerere la GAEC 7 sunt stabilite în Ordinul MADR nr.501 din 6 decembrie 2024.

Scăderea drastică a efectivului de animale alungă medicii veterinari!

Scăderea drastică a efectivului de animale alungă medicii veterinari!

11 februarie 2025 - 19:31

Mulți medici veterinari din mediul rural, concesionari sau împuterniciți amenință statul român cu rezilierea contractelor din cauza scăderii drastice a efectivelor de animale și din cauza lipsei de rentabilitate financiară a medicinii veterinare axată pe animalele de rentă.

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

Ministrul Barbu ASTĂZI: 1,5 miliarde de euro pentru irigații!

11 februarie 2025 - 19:04

Ministrul agriculturii Florin Barbu a avut astăzi, 11 februarie 2025, la sediul MADR, o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Întâlnirea de astăzi a reprezentat un pas important în optimizarea și dezvoltarea sistemului național de irigații, printr-o colaborare strânsă între instituțiile responsabile și reprezentanții fermierilor, informează un comunicat MADR transmis Agroinfo.

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

11 februarie 2025 - 12:20

Eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și industria alimentară, începând cu acest an, constituie o grea lovitură pentru fermele mari care oricum aveau probleme cu asigurarea forței de muncă.

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

11 februarie 2025 - 11:33

Uniunea Europeană pregătește o serie de planuri vizând simplificarea regulilor pentru obținerea subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbește să reducă povara administrativă asupra firmelor locale.

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

11 februarie 2025 - 05:36

Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost promulgată luni, 10 februarie 2025, de președintele Klaus Iohannis și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

10 februarie 2025 - 19:50

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

10 februarie 2025 - 19:13

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

10 februarie 2025 - 19:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lista fermierilor autorizați la plată, până la această dată, și sumele virate în conturi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii