Un proiect de Ordin MADR, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, face câteva schimbări în condițiile pentru acordarea PD-10 Sprijin cuplat lucernă.
Concret, este eliminată referința la dimensiunea exploatației de minimum 1 ha, întrucât această condiție este verificată în procesul de acordare a sprijinului BISS (PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității), iar condiția obligatorie pentru obținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal este aceea ca fermierul să fie beneficiar BISS. Astfel, rămâne doar Totodată, în cadrul PS PAC a fost introdusă și categoria de „ecvidee”, cu care un fermier poate face dovada utilizării producției minime de lucernă.
Conform Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul unitar planificat al sprijinului cuplat pentru venit pentru un hectar cultivat cu lucernă, aferent acestui an, este de 104 euro/ha.
La articolul 84, alineatul (1), literele c), e) și f) vor avea următorul cuprins:
„c) suprafaţa parcelei pentru care se solicită sprijin este de cel puţin 0,3 ha;
(...)
e) au comercializat cel puţin producţia minimă de masă verde sau fân sau produse derivate din fân prevăzute la lit. d) către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în BND şi/sau a păsărilor și/sau a ecvideelor, pe baza facturii şi/sau a bonului fiscal şi/sau a filei/filelor din carnetul de comercializare
a produselor din sectorul agricol; şi/sau
f) dovedesc că cel puţin producţia minimă de masă verde sau fân sau produse derivate din fân prevăzute la lit. d), obţinută în fermă, a fost stocată în vederea consumului destinat animalelor şi/sau consumată de animalele înscrise în BND şi/sau de păsările și/sau ecvideele pe care le deţin.
Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 21, a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/fân obţinute pe perioada anului de cerere, prevăzute în anexa nr. 22 la prezentul ordin, întocmită şi semnată de către fermier;”.