Recolta de cereale și fructe din această vară ar putea fi compromisă din cauza temperaturilor de mai din ultimele zile. Culturile însămânțate toamna trecută ar putea fi distruse dacă după zilele călduroase vine înghețul. Pierderile pot fi cauzate și de dăunători și de bolile favorizate de temperaturile ridicate. Și pomii fructiferi sunt în pericol pentru că acum au muguri.
Schimbările climatice din ultima perioadă, spun specialiștii de la Universitatea Științele Vieții din Iași, afectează destul de grav culturile agricole care au fost înființate în toamna anului 2022. Dacă înainte unu din cinci ani avea de suferit din cauza climei, acum unul din trei ani.
Ioan Puiu, șef lucrări dr. Ioan Puiu, Universitatea Științele Vieții Iași, pentru euronews.ro: „La aceste temperaturi ridicate are loc fotosinteza, plantele cresc, sucul celular se diluează, adică crește conținutul de apă în plante și, dacă intervin geruri bruște în perioada următoare, plantele ar putea suferi foarte tare. Dacă ar veni un ger de -10/-20 de grade fără zăpadă ar distruge în masă.”
Grâul este printre culturile cele mai afectate. În România sunt peste două milioane de hectare de grâu.
Ioan Puiu, șef lucrări dr. Ioan Puiu, Universitatea Științele Vieții Iași: „Există un risc real ca unii dăunători să devină activi sau unele boli, așa cum este făinarea sau unele pătări, cum ar fi septoriozele să apară în aceste culturi să determine pierderi de producție. Se poate observa inclusiv la cireși destul de pregnant că mugurii floriferi sunt deja în faza inițială deci s-au umflat. Cea mai importantă problemă e acum să nu intervină niște temperaturi coborâte, temperaturi de îngheț care să afecteze producția de fructe din acest an.”
În mod normal, în această perioadă, în stațiunea didactică totul era acoperit de zăpadă, iar vegetația era în stare latentă. Acum, însă, totul este verde, iar mulți pomi au înmugurit.
Singurul avantaj îl au cei care au legume în solarii. Nu trebuie să mai încălzească foarte mult și atunci fac economie la curent.