AJUTOR SOCIAL. Persoanele care sunt apte de muncă trebuie încurajate pe toate căile să se integreze în sistem, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan. În acest moment, este derulat un control la nivel național al tuturor dosarelor de ajutor social. Sunt verificate toate UAT-urile din țară în ceea ce priveşte întocmirea dosarelor pentru plata ajutorului social şi a alocaţiei suplimentare familiale.
„În România avem 170 000 de titulari de ajutor social și în total vreo 413.000 de beneficiari. Unii s-au simțit lezați când am început o campanie pentru a verifica și să facem profilul celor care sunt cu adevărat vulnerabili, iar cei care sunt apți de muncă, să primească repartiții din partea noastră și să meargă la muncă. Și spun: Dar de ce trimiteți oamenii amărâți să muncească? Păi, un om amărât care acceptă în continuare să rămână dependent de stat, când va ajunge la peste 65 de ani nu va avea nici pensia minimă socială pentru că acei oameni nu au contribuit nicio zi la sistemul de pensii și vor ajunge tot cu ajutorul social”, a afirmat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a explicat că, dintre beneficiarii de ajutoare sociale, aproximativ 157.000 sunt copii din familii care, teoretic, trăiesc doar din cuantumul ajutorului social. Totodată, în urma verificării dosarelor în baza cărora s-au acordat aceste beneficii sociale, autoritățile au constatat că există copii care au ajuns la vârsta de 11-12 ani și nu au cod numeric personal și certificat de naștere, drept urmare nu au beneficiat nici de alocații. Situația dramatică a fost scoasă la lumină în urma acestor anchete sociale.
„Acei copii nu există și dacă noi nu demaram aceste anchete, acei copii ar mai fi stat probabil fără CNP, ferească Dumnezeu, se îmbolnăveau mâine sau poimâine…sau dacă se prăpădește un astfel de copil, nimeni nu știa nici măcar că ar fi existat”, a afirmat ministrul Muncii, marți seara la B1 TV.
Profilul beneficiarilor de ajutoare sociale numără un procent de 10% persoane care au până în 4 clase și un procent de 27% persoane cu mai puțin de 8 clase. Cu toate acestea, ministrul a adăugat că „persoanele care sunt apte de muncă trebuie încurajate pe toate căile să se integreze în sistem”. Aceștia trebuie să fie ajutați să urmeze cursuri în programul „A doua șansă” și să își identifice calificări care să-i facă utili angajatorilor. Ministrul a mai arătat faptul că în urma intervievării unui număr de 50.000 de beneficiari de ajutoare sociale, peste 10% dintre ei au primit repartiție pentru un loc de muncă.
Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.
Beneficiază de ajutor social și persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință aflate în situație de nevoie, pe baza declarației pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării.
Persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul comunei/orașului/sectorului în care locuiesc.
Valoarea ajutorului social este de la 142 de lei, pentru o persoană, și poate ajunge până la 527 de lei, pentru familii cu cinci membri.
sursa: graiulsălajului.ro